Maas: Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar masada

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türk devletinin askeri saldırılarını sürdürmesi halinde Ankara’ya ekonomik yaptırımlar uygulanabileceğini, bunun için de ateşkesin sürecini takip ettiklerini söyledi. Maas Türkiye’nin saldırıları için de “işgal” dedi.

ABD yönetiminin aracılığıyla ateşkes ilan edilmesine rağmen Kuzey-Doğu Suriye’ye işgal saldırılarını sürdüren Erdoğan rejimine Berlin yönetiminden yeni bir uyarı geldi. Bu akşam televizyon kanalı ZDF’ye konuşan Dışişleri Bakanı Heiko Maas “Bize göre Türkiye’nin Kürt milislere yönelik gerçekleştirdiği saldırılar uluslararası yasalara göre meşru değil” görüşünü belirterek, Ankara yönetimine yönelik yaptırım uyarasında bulundu.

“Şayet böyle bir işgal uluslararası yasalara uygun değilse demek ki uluslararası yasalar çiğnenmiştir” ifadesini kullanan Maas, Türkiye’nin askeri saldırılarının son bulması için girişimlerde bulunacağını duyurdu. ABD’nin aracılığıyla gerçekleşen ateşkese ilişkin de Maas şöyle konuştu: “Bütün gücümüzü kullanarak ateşkesin sadece 5 gün değil, daha fazla sürmesini ve bir sonraki adım olarak da işgalin son bulması için çalışacağız.”

‘MÜLTECİLERİN GÖTÜRÜLMESİ İLLEGAL’

Maas, açıklamasının devamında 2016 yılında Almanya’nın öncülüğünde Brüksel-Ankara arasında imzalanan ve son dönemlerde Erdoğan’ın “kapıları açarız” diyerek iptal etmekle tehdit ettiği mülteci anlaşmasına da şüpheyle baktıklarını bildirdi.

Türkiye’nin Suriye sınırında oluşturmak istediği “güvenli bölge”de mültecileri zorla götürüp götürmeyeceği konusunda Ankara ile diyaloga geçeceklerini duyuran Maas “Bize göre meşru ve legal olmayan bir iş için para vermeyiz” dedi.

Avrupa Birliği içinde Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların da masada durduğu mesajını veren Alman Dışişleri Bakanı devamla şöyle konuştu: “Çok açık bir şekilde yaptırımların uygulanacağını söyledik, bunların başında da ekonomik yaptırımlar geliyor. Bu yüzden de öncelikli olarak ateşkes sürecini takip ediyor, Türkiye’nin nasıl hareket ettiğini bilmek istiyoruz.”

BERLİN 2017’DE DE YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI

Almanya’nın AB’den bağımsız olarak Ankara rejimine yaptırım kararı alıp almayacağı ve somut olarak hangi adımların atılacağı bilinmiyor. Maas’ın üyesi olduğu Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’li vekillerin de aralarında olduğu bir kesim Erdoğan ailesinin AB’deki hesapların dondurulmasını istiyor. Başka bir kesim ise Türkiye’nin NATO üyeliğinin dondurulmasını, AB’nin verdiği bütün maddi yardımların kesilmesini ve gümrük anlaşmasının askıya alınmasını talep ediyor.

2017 yılında peş peşe Alman vatandaşlarının Türkiye’de cezaevlerine atılmasının ardından Temmuz ayında dönemin Merkel hükümeti Ankara rejimine yönelik bir dizi yaptırım kararı almıştı. Bazı Alman vatandaşlarının serbest bırakılmasıyla son bulan yaptırımların başında Türkiye’ye tatil için gidecek Almanlara “seyahat uyarıları” ve Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerine yönelik Hermes kredi ve yatırım garantilerinin sınırlandırılması vardı.

Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim’de başlattığı işgal saldırısının hemen ardından da Maas, bir yandan Ankara ile yeni silah anlaşmalarının imzalanmayacağını bildirmiş, diğer yandan da AB çapında ortak bir silah ambargosunun uygulanmasına karşı çıkmıştı. Maas’ın bugünkü yeni açıklamasının dışında Alman medyasına Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi’nin hazırladığı bir bilirkişi raporu sızmıştı. Raporda Türkiye’nin saldırılarının devletlerarası hukuka aykırı olduğu ifade ediliyor.