Macron: Erdoğan, Avrupa ve Sahel’in güvenliğine tehdit oluşturuyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye’deki çetelerini gemilerle Libya’ya taşıyan Erdoğan’ı sert bir dille eleştirirken, Berlin’deki konferansta verilen sözlerin tam tersini yaptığını vurguladı.

Paris’te ağırladığı Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’le ortak basın toplantısı düzenleyen Macron, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sert sözlerle yüklendi.

'VERDİĞİ SÖZE SADIK KALMADI!'

Erdoğan’ın çeteleri aracılığıyla Libya’da yaratmaya çalıştığı kaos ortamına dikkat çeken Macron, çetelerin gemilerle bu ülkeye taşındığına şahit olduklarının altını çizdi. “Türk gemilerinin son günlerde Suriyeli paralı askerlere Libya topraklarına geçmeye eşlik ettiklerini görüyoruz” diyen Macron, bunun Berlin’deki Libya Konferansı’nda Erdoğan’ın verdiği sözlerin ‘tam tersi’ olduğunu vurguladı. Macron, “Bu verilen sözü tutmamaktır” diye konuştu.

AVRUPA VE SAHEL İÇİN TEHDİT

Macron, Türk devletinin Suriye’de kullandığı paralı çetelerinin Libya’ya taşınmasının hem Avrupalıların hem de Sahel olarak bilinen çöl kuşağının etrafındaki ülkelerin güvenliğine yönelik tehdit olduğunu dile getirdi.

PROVOKASYONLARA KARŞI YUNANİSTAN’IN YANINDAYIZ MESAJI

Türk devletinin Doğu Akdeniz’deki provokasyonlarını sert bir dille eleştiren Macron, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin Yunanistan ve Kıbrıs’ın yanında olduklarını yineledi.

Macron, Türkiye ile Libya Ulusal Birlik Hükümeti arasında imzalanan asker göndermeye ilişkin anlaşmayı ‘en kararlı biçimde mahkûm ettiklerini’ de söyledi.

YUNANİSTAN İLE STRATEJİK GÜVENLİK ORTAKLIĞI

Basın konferansında Yunanistan ile Fransa arasında geliştirilecek ilişkilere de değinen Emmanuel Macron, Yunanistan’ın Avrupa’nın güvenliği için oldukça stratejik bir bölge olduğunun altını çizdi.

Ülkesinin önümüzdeki haftalarda Yunanistan’la bir stratejik güvenlik ortaklığını hayata geçireceğini duyuran Macron, Fransız deniz kuvvetlerinin Ege’de varlığının güçlendireceğini belirtti.

19 Ocak’ta Berlin’de yapılan Libya zirvesinde de Erdoğan’ın çetelerini Libya’ya kaydırma siyasetini eleştirmişti. Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan ancak birçok ülkenin desteğini çektiği Fayez el Saraj liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’ne destek veriyor. Ancak Rusya’nın ve birçok Ortadoğu ülkesinin doğrudan, ABD ve Fransa’nın ise dolaylı desteklediği Mareşal Halife Haftar komutanlığındaki güçler ülkenin dörtte üçünü kontrol ediyor. Bu güçler son aylarda başkent Trablus etrafındaki çemberi daraltmıştı.