Mardin’de baskı ve engellere rağmen direniş sürüyor

Mardin’de kayyuma karşı protestoların 10’uncu gününde kayyumun hiçbir şekilde kabul edilmeyeceği mesajı yinelendi.

Van ve Amed ile birlikte 19 Ağustos’ta Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin gasp edilmesine karşı protesto eylemleri onuncu gününde de devam etti. Oturma eyleminde, diğer günler olduğu gibi aynı mesaj verildi: “Direneceğiz, kayyumu kabul etmeyeceğiz.”

HDP’li vekillerin de aralarında bulunduğu bir grup, kent merkezindeki Karayolları Parkı’nda bir araya gelerek oturma eylemine devam etti.

Çok sayıda polisin kuşattığı meydana halk yaklaştırılmadı. Yoldan geçen araçlarından kornalara basarak ya da zafer işaretleri ile desteklerini veren kent sakinlerine vekiller de alkışlarla karşılık verdi

Polis milletvekillerinin bulunduğu alanı kalkanlarla çembere aldı. Bir süre oturma eylemini sürdüren HDP’li milletvekilleri ve HDP’li İl yöneticileri, daha sonra basın açıklaması yaptı.

Polisin gazetecileri yeniden engellemesi nedeniyle HDP’li milletvekilleri, kendi açıklamalarını sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayımladı.

Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin’in yaptığı basın açıklamasında şunlar ifade edildi: “10 gündür bir direniş içerisindeyiz. Polis her ne kadar halkı bizle birlik olmaya engellese de burada günde binlerce araç geçiyor ve direnişimizi görüyor. Halk 3 büyük kente yapılan kayyum darbesini görüyor.”

Polisin sık sık megafon ile vekilin konuşmasını engellemesi üzerine vekiller tepki gösterdi. Polisin engellemeleri gerginliğe yol açtı.

Konuşmasına devam eden Maçin, “Buradan Türkiye halklarına sesleniyorum. Kürdistan’da yapılan bu siyasi darbe ve hak gaspına karşı bizlerle birlik olun. Kürdistan’da başlayan bu direniş her yere yayılacaktır. Eğer tüm Kürdistan ve Türkiye halkaları olarak birlik olmazsak, her alana yayılacaktır bu siyasi darbeler. Bugün bizlerin eylem yapma hakkı bile engelleniyor. Ama tarihe bir bakın. Tüm darbeciler nasıl ki birer birer düştüyse bu da gidecek” dedi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Şükrü Tiryaki de oturma eyleminde bir konuşma yaptı. Tiryaki, halk iradesinin gasp edilmesine karşı protesto hakkını kullanmak için bir arada olduklarını ancak çembere alındıklarını ve hiç kimsenin kendilerine yaklaşmalarına izin verilmediğini söyledi.

Demokrasi ve sandığı sahip çıkmak için hiç kimseden izin almak zorunda olmadıklarının altını çizen Tiryaki, “Demokratik hakkımızı kullanıyoruz” diyerek, eylemlerinin demokratik olduğunu kaydetti.

“Valinin emrini yerine getirenler, kanun sayanlar suç işliyorlar” diyen Tiryaki, valinin haddini aşarak, yasanın kendisine vermediği bir yetkiyi kullanarak, eylemleri yasaklamaya çalıştığını kaydetti.

Tiryaki, basının engellenmesine de tepki göstererek, “Halkın haber alma hakkını engelleyemezsiniz. Bu anayasal bir suçtur. Milletvekillerinin halkı bilgilendirmesinin haber değeri vardır. Gazetecileri engelleyenler, yargı önünde bir gün hesabını verecekler” şeklinde konuştu.

Açıklama ardından “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz itaat etmiyoruz” ve “Mêrdîn rûmeta me ye” sloganları atıldı. Grup, sloganlar atarak HDP il binasına yürüdü.