Mardin direnişinde 17’nci gün: Tekçi zihniyetin sonu geliyor

Mardin’de belediye gasbına karşı 17’nci gün oturma eyleminde konuşan DTK Eş Sözcüsü Merdan Öztürk, “Bu tekçi ve faşist zihniyet de bugün sonunun geldiğini biliyor, farkında” dedi.

19 Ağustos’ta Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı protesto eylemleri 17’üncü gününde de devam etti.

Mardin’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü ve HDP'li milletvekilleri öncülüğünde yapılan eylem, yine yoğun polisiye baskılar altında gerçekleşti.

HDP’liler Karayolları Parkı'nın girişinde oturarak şarkılar eşliğinde eylemlerini sürdürürken, 17’inci gün oturma eylemine Mardin Büyükşehir Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ, DTK Eş Sözcüsü ve HDP Milletvekili Merdan Öztürk de katıldı.

Polis, oturma eylemi esnasında halkın kaldırımdan geçmesine izin vermedi. Su satıcılarını bile oturma alanına yaklaştırmayan polis eylem yapan grubu ablukaya aldı.

Polisin engellerine ve baskılarına rağmen halk yine parkın farklı yerlerinde oturma eylemine geçti.

Dağınık halde oturulsa da söylenen şarkılar ve sloganlarla birleşen kitleye halkın desteği her geçen gün artıyor.

Şarkılar ve sloganlar ile yaklaşık iki saat oturma eylemi yapan grup, daha sonra basın açıklaması yaptı.

Kitle adına açıklamayı DTK Eş Sözcüsü ve HDP Milletvekili Merdan Öztürk yaptı.

Halkın iradesinin gasp edildiğini bir kez daha ifade eden Öztürk, “Ama şunu iyi bilmeliyiz ki AKP ve MHP’nin bu faşist tutumu düşmancadır. Bugün Kürdistan’da Kürt halkına olan bu yaklaşım büyük bir hukuksuzluğu da gözler önüne sermektedir” dedi.

Öztürk, “Hükümet krizlerin üzerinden yaşamını devam ettirmektedir. 3 büyük şehrimize kayyum atandıysa bu sadece Kürt halkının sorunu değil tüm Türkiye halkalarının sorunudur. Tüm demokrasi talebi olanlara da kayyum atanmıştır. Bugün buralara kayyum atandıysa İstanbul’a, Ankara’ya da kayyum atanır. Ki daha şimdiden bunun sinyalleri verilmeye başlandı. Ne oldu. İmamoğlu’na Cumhurbaşkanı, ‘Ayağını denk al’ diyor” diye konuştu.

Öztürk şöyle devam etti: “Bu tekçi ve faşist zihniyet de bugün sonunun geldiğini biliyor, farkında. Bunun için polisleri ile beraber tehdit ve şantajlarını da sürdürmektedirler. Halkımıza tutuklama ve gözaltılar ile gözdağı verilmek isteniyor. Ama onlar ne yaparsa yapsın bu halk geri adım atmadı, atmayacak da. Bugün DTK olarak birçok üyemizle beraber direnişe ortak olmaya geldik.”

Yapılan açıklamanın ardından HDP Mardin İl Binası’na doğru yürüyüşe geçen grup burada da sloganlar, alkış ve zılgıtlar ile eylemlerini sonlandırdı.