İHD, Mart ayında cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri raporu hazırladı. Rapora göre; hasta tutsakların sağlığa erişimi engelleniyor, tutsaklara keyfi cezalar veriliyor. Çocuk tutsakların da gardiyanlar tarafından "IŞİD biziz, hepinizin kökünü kazıyacağız" diye tehdit edildiği öğrenildi. Tekirdağ'daki cezaevinde Kürt Halk Önderi Öcalan'ın Newroz mesajına sansür uygulandı.
'HAPİSHANELERDE KATLİAM UYGULANABİLECEK' UYARISI
Nazari, ülkenin olağanüstü hal dönemi günlerini aratmayacak yasa ve uygulamalarla yönetildiğine dikkat çekerek, şiddet, baskı, gözaltı ve tutuklamaların her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi. AKP hükümetinin hazırladığı "İç Güvenlik Paketi"nin ardından "Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı" adı altında yeni bir düzenlemenin Meclis Alt Komisyonu'nda kabul edildiğini ve her an yasalaşabileceğini belirten Nazari, "Bu tasarı yasalaştığında, hapishanelerde yeni katliamların, var olan baskıların, tecrit işkencesinin daha da katmerleşerek uygulanacağı anlamına gelmekte" uyarısında bulundu.
HASTA TUTSAKLAR
Hasta tutsakların sağlığa erişim hakkına yönelik Mart ayı içinde 31 hak ihlalinin yaşandığını aktaran Nazari, hasta tutsaklara kelepçeli tedavi uygulamasının dayatılmaya devam ettiğini, cezaevinde yaşamını tek başına sürdüremeyen hasta tutsaklara 'cezaevinde kalabilir' yönünde rapor verildiğini ve tutsakların hastane sevklerinin cezaevi idareleri tarafından keyfi şekilde engellenmeye devam ettiğini açıkladı.
SLOGANA CEZA, YAYINLARA ENGEL
Cezaevlerinde bulunan tutsakların haberleşme, yazılı-görsel basın yayın hakkına yönelik 9 hak ihlali yaşandığını da ifade eden Nazari, Malatya E Tipi Cezaevi'nde bulunan tutsaklara, Kobanê ile ilgili slogan attıkları için iletişim cezası verildiğini, yine Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan Kenan Avcı isimli tutsağın Azadiya Welat Gazetesi'nde yayımlanmak üzere yazdığı "Şoreşa Rojawani" başlıklı yazıya cezaevi yetkilileri tarafından "sakıncalı" olduğu gerekçesiyle el koyulduğunu bildirdi.
ÖCALAN'IN TARİHİ MESAJINA SANSÜR
Nazari, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'ndeki Sait Demir adlı tutsağa Zazaca yazılan mektup ve yazıların "tercüman yok'' denilerek teslim edilmediğini, yine aynı cezaevinde Newroz günü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mesajının televizyonlarda yayımlandığı sırada koğuşlara yayın verilmediğini aktardı.
VAN F TİPİ'NDE AYDA 10 KEZ HÜCRE CEZASI
Nazari, 3'ü tutsak 4 kişinin Mart ayında cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini, Van F Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki siyasi tutsakların her ayın en az on günü hücreye konulduğunu, yine Bafra T Tipi Cezaevi'nde bulunan Tarık Mercan isimli tutsağın, 26 Ocak'ta tahliye olması gerekirken; Kobanê için yapılan açlık grevi nedeniyle aldığı disiplin cezası gerekçe gösterilerek tahliyesinin 17 Nisan'a ertelendiğini de kaydetti.
ÇOCUK TUTSAKLAR ANLATTI
Nazari, Silivri 7 No'lu L Tipi Cezaevi'nde bulunan siyasi tutsakların, L Tipi cezaevlerinin koğuş sistemine bağlı olmasına rağmen, iki aydır keyfi bir biçimde 24 saat izlendikleri ve üç kişilik hücrede tutulduklarını da açıklarken, "Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi idaresi, İmralı'dan getirilen siyasi tutsaklara ve onlardan bilgi almak isteyen PKK'li tutsaklara yönelik baskı uyguluyor" dedi. Nazari, 10 Mart'ta Van F Tipi Cezaevi'nden Sincan'a sevk edilen çocuklara işkence yapıldığına da işaret ederek, cezaevinde görüştükleri çocukların kendilerine şunları söylediğini aktardı: "Adli mahpuslar bize hakaret ettiler, koğuşlara geçtiğimizde üzerimize sandalye ve taş attılar. Bu duruma karşı çıktığımızda A Takımı diye adlandırılan 50 kişilik gardiyan grubu, ellerimizi arkadan bağlayıp koridora yatırarak sopa ve coplarla bizi dövdüler. Bize 'demek cezaevinde IŞİD propagandası yapılıyor, en büyük IŞİD biziz hepinizin kökünü kazıyacağız' diyerek darp ve işkence ettiler. Hepimizin vücudunda morluklar oluştu. Sonrasında bizi hücrelere kapattılar ve sürgün ettiler."
5 TUTSAK AÇLIK GREVİNDE
İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Mine Mart ayında sevklerle ilgili de 14 hak ihlali yaşandığını ifade ederek, Ermenek M Tipi Cezaevi'nde bulunan 5 siyasi tutsağın ise cezaevi koşullarının düzeltilmesi isteklerinin yerine getirilmesi talebiyle 30 Mart'ta açlık grevine başladığını bildirdi.