MEBYA-DER'e operasyon protesto edildi

İstanbul ve Batman'da MEBYA-DER'e yönelik siyasi soykırım uygulaması protesto edildi. Açıklamalarda, annelerin ileri yaşlarına rağmen tutuklanmasının AKP-MHP iktidarının geldiği aşamayı gösterdiğine dikkat çekildi.

MEBYA-DER'e yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren ANYAKAY-DER, hak alanlarında mücadele yürüten kurumların devlet eliyle kriminalize edilmeye çalışıldığını belirtti.

Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), İstanbul Aksaray'daki şube binasında yaptığı açıklama ile 27 Şubat’ta Amed'de Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne (MEBYA-DER) yönelik polis operasyonu sonucunda yapılan gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi.
ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Sultan Karasu, "İlk gözaltılardan sonra da MEBYA-DER üye ve yöneticilerine yönelik aynı soruşturma kapsamında gözaltılar devam etmiştir. Gözaltına alınanların çoğu 60, 70 ve 80 yaşlarında olup, kronik rahatsızlığı bulunan kişilerdir. Esas olanın bu kişilerin ifadeye çağrılması gerekirken sabah saatlerinde ev baskınları ile gözaltına alınmaları hukuken de ahlaken de kabul edilebilir bir durum değildir. Kaldı ki pandemi koşullarında kronik rahatsızlığı bulunan yaşlı kişilerin uzun gözaltı sürelerine tabi tutulması da açıkça kötü muameledir" diye konuştu.
Karasu, MEBYA-DER'in yakınlarını kaybedenler ile dayanışma içerisinde olan bir sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayarak, "Hak mücadelesi kriminalize ediliyor" dedi.
Yapılanların hukuka aykırı olduğunu ve “sindirme politikası” amacı taşıdığını söyleyen Karasu, gözaltına alınan ve tutuklanan tüm dernek yönetici ve üyelerinin derhal bırakılmasını istedi.

BATMAN

Batman Barış Anneleri Meclisi de MEBYA-DER’e yönelik operasyonda gözaltına alınan dernek yöneticileri Meryem Soylu (79) ve Hatun Aslan’ın (71) tutuklanmasına ilişkin meclis binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, görevden alınarak yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve TJA aktivistileri katıldı.
Barış Anneleri Meclisi üyesi Sultan Azboy, annelerin tutuklanmasının, devletin gözaltı ve tutuklamalarda geldiği aşamayı gözler önüne serdiğini söyledi. Azboy, “Annelerin elinde silah mı vardı? İnsanlar ölmesin istiyorlardı. Kimse hukuksuz yere tutuklanmasın istiyorlardı. Ancak onları tutukladılar. Anneleri tutuklayanlar ne istiyor? Biz onları kınıyoruz. Yaşanan onca hukuksuzluğa bir yenisi daha eklendi. Tarihe kara leke olarak geçen yeni bir karar daha” diye konuştu.
Barış Anneleri olarak kendilerine dönük saldırılara karşı mücadeleyi büyüteceklerini belirten Azboy, “Tutuklulara sözümüzdür: Biz onların peşinde, onların dışarıda bıraktığı mücadeleyi yürüteceğiz. Onlar içeride biz ise dışarıda yaşanan hukuksuzluklara karşı direneceğiz" dedi.