GÖRÜNTÜLÜ

Metro Center: Basın önündeki engeller kaldırılmalı

Kürt gazeteciliğinin 118. yıldönümü vesilesiyle basın hak ihlallerini araştırma merkezi Metro Center, Kerkük’te bir toplantı düzenledi. Basının önündeki engellerin kaldırılması, hükümetin de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi istendi.

Toplantıda konuşan Metro Center yönetim üyelerinden Rahman Xerib, özgür gazetecilik önündeki engellerin kaldırılmasını, basına dönük kapatma, cezalandırma, gazetecilerin habere ulaşması önündeki engellerin, bir an önce kaldırılmasını istedi.

Gazetecilerin her şehirde farklı uygulamalarla yüz yüze kaldıklarına, dikkat çekerek, “ dileriz ki haber ve habercilik önündeki engeller bir an önce kaldırılır, muhabirlerin habere ulaşmasını engelleyen, bu yönlü fiziki şiddet uygulayan, ekipmanlarına el koyan uygulamalar bir daha yaşanmaz” dedi.

Bölge Başkan Yardımcısı Qubad Talabani de, Kerkük’te gazetecilerin demokratik ve barışçıl yaşamın gelişmesi için önemli bir role sahip olduklarını belirtti.

Talabani devamla, “Kerkük farklılıkların olduğu bir kent. Dolayısıyla bu kentte demokratik ve barışçıl bir arada yaşamın gelişmesinde basın yayın birleştirici olmak açısından son derece önemli bir role sahip. Kerkük’te gazetecilik yapmak cephede savaşmak kadar önemlidir” dedi.

Kerkük Valisi Necmettin Kerim de basının toplumsal birliğin oluşmasındaki rolüne dikkat çekerek, özgür yayıncılığının sağlanması gerektiğini ifade etti.

GAZETECİ HAKLARI KORUNMALI, BİLGİYE ULAŞMASI ENGELLENMEMELİ

Gazeteci Şalaw Mıhemmed ise özgür bir gazetecilik için resmi yetkililere ve hükümete düşen görevleri maddeler halinde dile getirdi.

Mıhemmed’in hükümet ve yetkililerinin yapması gereken hususları şöyle sıraladı.

* Gazetecilerin yargılanmalarına neden olan suç unsurlarının yeniden tanımlanması, özgür habercilik önündeki engellerin kaldırılması, basın yayın kurumlarına kapatma cezalarının verilmemesi.

* Gazetecilerin haber yapmasını engelleyen, ekipmanlarına el koyan ya da ekipmanlarına zarar veren kişiler cezalandırılmalı, gazetecilerin zararları bu kişiler tarafından karşılanmalı.

* Habere ulaşma önündeki engellerin kaldırılması. Hükümet elindeki bilgileri basından saklamamalı, basınla paylaşmalı. Hükümet ve resmi kurumlar basın yasaları çerçevesinde basın yayın organlarına bilgi vermeli.

* Basın kurumları, basın kanunları çerçevesinde çalışmalarını yapmalı. Yayıncılıkta tarafsız olmalı.

* Bilgiye ulaşmada bazı basın yayın organlarına öncelik tanınmamalı. Herkese eşit imkanlar sağlanmalı. Tüm basın yayın organlarının eşit şekilde toplum için önem arz eden haberlere ulaşması sağlanmalı.

* Kürdistan parlamentosu bir kurul oluşturarak basın çalışanlarına şiddet uygulayanların yargılanmasını sağlamalı. Gazetecilerin haber ve bilgiye ulaşması sağlanmalı.

* Yabancı ve yerel kurumlar basın yayın alanında yaşanan hak ihlallerini özgürce araştırmalı. Hükümet bu konuda engel teşkil etmemeli. 

...