MKG Mart ayı raporunu açıkladı: Gazetecilere dönük baskılar artıyor

Mart ayı raporunu açıklayan MKG, gazetecilere dönük baskıların arttığını ve hapishanede 10 kadın gazetecinin tutsak olduğunu kaydetti.

MEZOPOTAMYA KADIN GAZETECİLER DERNEĞİ

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), 2025 yılının Mart ayına dair, gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin raporunu paylaştı. Gazetecilerin fiziksel şiddete uğradığına vurgu yapılan raporda, gazetecilerin gözaltına alındığı ve sistematik bir şekilde dijital linç kampanyalarının hedefi oldukları duyuruldu. 

'MART AYINDA 54 AYRI İHLAL'

Raporda yer alan verilere göre, Mart ayı boyunca en az 54 ayrı ihlal gerçekleşti. Bu ihlallerin özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eylemleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar sonrasında arttığı duyuruldu. Raporda, “Gazeteciler, yalnızca haber takibi yaptıkları için fiziksel saldırıya uğramakta, gözaltına alınmakta, tutuklanmakta ve sistematik olarak dijital linç kampanyalarının hedefi hâline getirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

'DİJİTAL MECRALARDA SANSÜR'

Dijital mecralarda devam eden sansüre dikkat çekilen raporda, Mart ayında bir internet sitesinin kapatıldığı ve altı dijital medya platformuna erişim engeli getirildiği bildirildi. Mezopotamya Ajansı’nın Instagram hesabı, Bianet’in X (Twitter) hesabı ve gazeteci Zeynep Ceren Kuray’ın kişisel hesabı bu platformlar arasında yer aldı. Raporda, “Kamusal bilgiye ulaşmanın en hızlı ve yaygın yollarından biri hâline gelen dijital medya hesaplarının hedef alınması, yalnızca gazetecilerin değil, halkın haber alma hakkının da doğrudan ihlali anlamına gelmektedir” denildi. 

'GAZETECİLERE DÖNÜK BASKILAR SİSTEMATİK'

Raporda, gazetecilere yönelik baskıların artık münferit değil, sistematik ve süreklilik arz eden bir devlet politikası olduğu kaydedildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Gazetecilik mesleği, özellikle kadınlar açısından her geçen gün daha da tehlikeli bir alana dönüşmektedir. Mesleğini sürdürdüğü için hedef alınan, cezalandırılan, susturulmaya çalışılan tüm gazetecilerin yanında olduğumuzu ve bu ihlaller karşısında sessiz kalmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz. Gazetecilik suç değildir. Kadın gazeteciler susmayacak, gerçeklerin izini sürmeye devam edecek. Bu mücadele sadece basın özgürlüğü için değil, halkın doğru bilgiye ulaşma hakkı için de yürütülmektedir.”

Raporda şu çağrılara yer verildi: 

  • Basın ve ifade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır; korunmalı ve genişletilmelidir.
  • Kadın gazetecilerin maruz kaldığı cinsiyet temelli baskılar ve tehditler derhâl soruşturulmalı, cezasızlık politikalarına son verilmelidir.
  • Dijital sansür uygulamalarından vazgeçilmeli, erişim engelleri kaldırılmalıdır.

 
Rapora göre, Mart ayı itibariyle hapishanede bulunan gazetecilerin isimleri şöyle: 
 
Elif Akgül - Gazeteci
Elif Ersoy - Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu
Hatice Duman - Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
Necla Demir Arvas - Gazeteci
Özden Kınık - TRT Eski Çalışanı
Öznur Değer – JINNEWS Haber Müdürü 
Rahime Karvar – Gazeteci
Reyhan Hacıoğlu – Yeni Yaşam Gazetesi
Saime Oğuzhan – Kentim Şişli Gazetesi İmtiyaz Sahibi
Züleyha Müldür – Etkin Haber Ajansı