Moskova, Tokyo ve Limasol'da işgal protestoları

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırıları Rusya’nın başkenti Moskova, Japonya’nın başkenti Tokyo ve Kıbrıs'ın Limasol kentinde protesto edildi.

MOSKOVA

Moskova’da faaliyet yürüten Rusya Kürt Kültür Federal Otonomisi, Kürt Sosyal Kurumlar Birliği, Rusya Kürt Kadın Hareketi, Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan, Moskova Êzdîxan Kurumu ve Moskova Halk Meclisi temsilcileri düzenledikleri bir basın açıklamasıyla Türk devletinin Rojava’ya dönük işgalini kınadı.

Moskova Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kurum temsilcileri burada yaptığı açıklamayla Türk devletinin Rojava’ya saldırısını kınarken başta Rusya olmak üzere uluslararası güçlerin Kürt katliamına seyirci kalmamalarını istedi.

Kurumlar adına konuşan Moskova Halk Meclisi Eşbaşkanı Refik Kamıl şu ifadeleri kullandı: “Türk devleti Rojava’da savaş suçu işliyor. Tüm dünya basını bunu naklen vermesine rağmen uluslararası güçlerden kayda değer pratik bir adım yok. DAIŞ’in yenilgisinde büyük röle sahip olan Kürtler, kader savaşı olarak adlandırdığı bu savaşta yalnızlaştırılmak isteniyor. Kürtler Türkiye destekli terörist çetelerin insanlığı tehdit etmemesi için üstüne düşeni yaptı. Fakat uluslararası güçler aynı sorumlulukla Kürtlere yaklaşmadı. Dolayısıyla başta Rusya olmak üzere uluslararası güçlerin biran önce faşist Türk devleti ve ona bağlı terörist gruplarıyla gerçekleştirdiği saldırılara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Kürt katliamına karşı sessiz kalan herkes bu savaşa ortaktır. Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamlara karşı artık pratik adımların atılması gerek.”

Daha sonra konuşan Moskova Kürt Kadın Organizasyonu Başkan Tara Kadir ise şunları söyledi: “Bu saldırılar Kürtlerin iradesini kırmaya dönüktür. Halkımız bu saldırılar karşısında birliğini güçlendirerek daha güçlü bir çıkış yapacaktır.”

TOKYO

Japonya’nın başkenti Tokyo’da da aynı amaçla bir protesto eylemi düzenlendi. 100 dolayında kişi BM temsilciliği önünde bir araya gelerek işgali ve katliamları kınarken, uluslararası toplumu işgali durdurmaya çağırdı.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limassol kentinde Moloz parkında kadınların öncülüğünde stand açıldı ve bildiriler dağıtıldı.

Kıbrıs’ın Limasol kentinde Pazar günü akşam saatlerinde Theofilos Kürt Kültür Merkezi'nde toplanan yüzlerce Kürt ve dostları yürüyüş düzenleyerek kadınların açmış olduğu standa kadar yürüdüler. Yürüyüşe Kıbrıs'ın önde gelen takımlarından Omonia Taraftarlar Kulübü gençleri katıldı.

Kıbrıslı Sosyalist gençler de yürüyüşte yerlerini aldılar. Yürüyüşte sık sık "Bijî berxwedana YPG”, “Yaşasın Rojava”, “Türkiye Kürdistan’dan defol”, “Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

Yürüyüş sırasında sosyalist gençler tarafından bir konuşma yapıldı. Konuşmada Türkiye'nin işgalinin kabul edilemez olduğu, her şart altından Kürtlerle dayanışma ve birlikte olacakları vurgulandı.

Kıbrıs PYD sözcüsü Yasin Tarbouch, "Bugün yapılan Serêkanîye'de yapılan sivil katliamın bir insanlık ayıbı olduğunu, Türkiye'nin Rojavayı işgalini durdurmayan Uluslararası güçlerin bu katliama ortak olduklarını” belirtti.