20 Mart’ta yürürlüğe giren anlaşma kapsamında Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderilen mültecilerin sayısı ise 468.
Büyük tartışmalara yol açan AB-Türkiye Mülteci Anlaşması kapsamında Yunanistan’a kaçak giriş yapan ve Türkiye’ye geri gönderilecek her bir Suriyeli mülteci karşılığında Türkiye’deki bir Suriyeli mülteci AB ülkelerine alınacaktı. 1:1 mekanizması adı verilen anlaşma kapsamında 72 bin Suriyelinin AB’ye alınması planlanıyor.
Ancak Haziran ayında Türkiye’nin Almanya tarafından vize verilen mültecilerin ülke dışına çıkmasına engel olduğu ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin özellikle eğitimli ve kalifiye mültecilerin çıkışını engellediği anlaşılmıştı.
Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Fonu (UNHCR) tarafından yapılan çağrıda da Türkiye’nin mühendis ve doktor mültecilerin ülke dışına çıkmasına engel olmaması istenmişti.
Öte yandan PEW Enstitüsü tarafından 8 AB ülkesinde yapılan bir araştırmada, Avrupalıların mülteci sayısının artmasıyla birlikte terör saldırılarının da artacağı korkusunu yaşadıkları ortaya kondu. 10 bin Avrupalı ile görüşülerek yapılan ankete göre bu korkuyu taşıyanların oranı Macaristan’da yüzde 76, Polonya’da yüzde 71, Almanya ve Hollanda’da ise yüzde 61’i buluyor.
Özellikle Polonya, Macaristan ve Yunanistan’da mültecilerin ekonomiye zarar vereceğini düşünenlerin oranı dörtte üçü buluyor.