Mültecilerin yaşadığı cehennemi anlatan animasyon, Nowhere Line
Mültecilerin yaşadığı cehennemi anlatan animasyon, Nowhere Line
Mültecilerin yaşadığı cehennemi anlatan animasyon, Nowhere Line
İngiliz Lukas Schrank tarafından gerçekleştirilen "Nowhere Line" isimli animasyon film, Manus Adası'ndaki mülteci merkezinde mahsur kalan mültecilerin günlük yaşamını anlatıyor.
Manus Adası, Papua Yeni Gine'de bulunuyor. Avustralya'ya ulaşmaya çalışan ancak daha kıyılara ulaşmadan yetkililer tarafından reddedilen bini aşkın mülteci adada bir merkezde tutuluyor.
Ne gazeteci ne de sivil toplum örgütü, hiç kimsenin bu merkeze girişine ve mültecilerle görüşmesine izin verilmiyor. Mülteciler yılın başından bu yana açlık grevindeler.
İngiliz yönetmen Lukas Schrank, bu gerçekliğe tepki göstermek için üretim aşamasında olan Nowher Line animasyon filmini yaptı.
15 dakikalık film Manus'ta tutuklu bulunan iki ilticacının öyküsünü anlatıyor. Bunların kötü kaliteli bir telefon hattı üzerinden kayda alınan sesleri, hikaye tarzında aktarılıyor.
The Guardian gazetesine göre yönetmen Lukas Schrank, dört ay boyunca mültecilerle uzaktan bağlantı kurarak röportajlar yaptı. Mültecilerin kimlik bilgilerinin korunması için, ses kayıtlarının bazı bölümleri kesildi.
İngiliz yönetmen, Şubat 2014'te merkezde yaşanan bir isyandan sonra verilmiş bir röportajla karşılaştıktan sonra film yapmaya karar verdiğini söylüyor.
Lukas Schrank, 2014'te Avustralya hükümeti tarafından yürütülen göçmen karşıtı kampanyaya tepki olarak bu filmi oluşturmaya başlamış. The Guardien gazetesi, karakterlere ulaşmanın imkansız olması nedeniyle bu filmi yapmak için tek yöntemin çizimler olduğunu belirtiyor.
Filmin üretimi için katılımcı bir mali kampanya yürütülüyor. Bu kampanyada elde edilecek gelirlerle aynı zamanda Manus ve Nauri adalarında tutuklu bulunan mültecilere DVD ve roman gönderilecek.