Muradiye barajından inci kefali de etkilenecek
Muradiye barajından inci kefali de etkilenecek
Muradiye barajından inci kefali de etkilenecek
Van'ın Muradiye ilçesinde bulunan ve 'doğa harikası' olarak tanımlanan Muradiye Şelalesi'nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar barajının bölgede eko sisteme verdiği zarara dikkat çeken akademisyenler ve çevreciler söz konusu HES'in uzun vadede inci kefalini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Çaldıran’ın batısında Ayrancılar (Devtrij) köyü arazisinden başlayarak Bendimahi çayı üzerinde kurulan Ayrancılar barajı yapılan tüm itirazlara rağmen faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrancılar barajının eko sisteme vereceği zararla birlikte Muradiye şelalesinde yumurtlayan ünlü inci kefalinin de uzun vadede olumsuz etkilenmesinden endişe ediliyor.
"İNCİ KEFALİ DE ZARAR GÖRECEK"
Konu ile ilgili görüştüğümüz Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, daha önce Muradiye’de HES'lerin yapılmaması konusunda çağrıda bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirterek, "Şimdi oraya sulama amaçlı yapılan regülatörler var. Bu yüzden oraya 2-3 metre yüksekliğinde duvar yapılmış. İnci kefalinin bu kadar sıçraması mümkün değil. Yapılan HES'lerin şu anda inci kefaline doğrudan bir zararı yok. Tabi HES'lerle birlikte o bölgede eko sistemin tümü etkilenecek ve bu da uzun vadede inci kefaline de zarar verecek. Orada eko sistem tamamen bozulacak. Suyun sıcaklığı bile değişecek. Bundan herkes zarar görecek" şeklinde konuştu.
"İNCİ KEFALİ BALIĞI OLUMSUZ ETKİLENECEK"
Van Kent Konseyi Eko Gençlik Üyesi Cevahir Yiğit Böke de Ayrancılar barajına Muradiye Belediyesi tarafından mühür vurulmasına rağmen hala faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. O bölgenin SİT alanı olduğunu ve oraya yapı yapılamayacağını kaydeden Böke "Bendimahi çayı Muradiye şelalesini besliyor. Yani burası sulak bir bölge. Köylülerin çoğu tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Yaz aylarında artık sular HES'e akıyor ve dolayısıyla bu Muradiye Şelalesinin debinin düşmesine neden olacak ve şelale bozulacak. Bu durumdan çevre köyler oldukça rahatsız. Şu anda 12 dönümlük bir arazi kıraç araziye dönmüş durumda. Akademisyenlere göre önümüzdeki yıllarda 25 km'lik bir alan tahrip olacak. Tabi bundan inci kefali de zarar görecek. Ayrancılar HES tüm Van Gölü havzasını ilgilendiriyor. İnci kefali Van için çok önemli ve balıklar yumurtalarını Muradiye Şelalesi'nde yapıyor. Dolayısıyla bu durum inci kefali de olumsuz etkileyecek. Bu HES'ler mutlaka ortadan kaldırılmalı. Bilirkişilerin, akademisyenlerin raporları var. HES'ler ciddi anlamda insana, doğaya büyük zarar. Türkiye'de enerji sıkıntısı varsa güneş panelleri kurularak enerji elde edilebilir. Şu anda Çatak ve Bahçesaray ilçelerine de HES yapılması planlanıyor ve bunun mutlaka önüne geçmek lazım" dedi.