‘Öcalan’ın özgür olma zamanı çoktan gelmiştir’

‘Öcalan’ın özgür olma zamanı çoktan gelmiştir’

Strasbourg’da düzenlenen 15 Şubat uluslararası komplosunu protesto mitingi, büyük bir coşkuya ve komploya karşı Kürtlerin haykırdığı özgürlük sloganlarıyla sürdü. Mitingde KCK’nin uluslararası komplonun 16’ıncı yıl dönümü vesilesiyle gönderdiği görüntülü mesajı dev ekranda yayınlandı.

Mitingde daha sonra Britanyalı gazeteci-yazar Jonathan Fryer, Güney Afrikalı akademisyen ve Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi Matthew Essau, Fransa Komünist Partisi (PCF) Ulusal Büro üyesi Béatrice Lejarre ile Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal birer konuşma yaptılar.

FRYER: SAYIN ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜYLE GERÇEK BİR MÜZAKERE ORTAMI GELİŞEBİLİR

Strasbourg’da on binlerce kişinin katıldığı uluslararası komployu protesto mitingine katılarak bir konuşma yapan Britanyalı yazar ve akademisyen Jonathan Fryer, “bugün bir araya gelişimizin bir milat olmasını isterim. Dün Strasbourg’ta yaptığımız basın açıklamasıyla 10 milyon 328 bin imza Avrupa kurumlarının yetkililerine teslim edilmiştir. Bu imzalar Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için çok büyük bir anlam ifade etmektedir” dedi.

“HDP ve AKP’nin bir araya gelerek son süreç ile ilgili atılacak adımların masaya yatırması beraberinde tarihi adımlar getirmelidir” diyen Fryer, İngiltere ve İrlanda arasında geçmişte yapılan benzeri görüşmelere işaret etti. Fryer, barış için yapılan görüşmelere dair şöyle söyledi: “Bu tür durumlarda tarafların sorunlara ciddiyetle yaklaşmaları önemlidir. Kürtlerin bütün siyasi ve kültürel hakları verilmelidir. İkinci olarak da, Sayın Öcalan’ın özgürlüğüyle gerçek bir müzakere ortamı gelişebilir.”

MATTHEW ESSAU: ÖCALAN ÖZGÜR OLACAKSA BU ŞİMDİ OLMALI

Fryer’den söz alan Güney Afrikalı akademisyen ve Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi Matthew Essau, “Size Mandela’nın ülkesinden selam getirdim” diyerek sözlerine başladı.

1998’den bu yana Kürt halkı ile ilişki içerisinde olduklarını söyleyen Essau, “bundan dolayı Sayın Öcalan 1999’da Suriye’den ayrıldığında kendisini Güney Afrika’da ağırlamak istedik. Ama maalesef bir CIA komplosuyla Türkiye’ye teslim edildi. Sayın Öcalan ile Mandela’nın yaşamı ve tutsaklıkları birbirine çok benzemekte. Sayın Mandela da 27 yıl boyunca Robben Island adlı adada tutsak edildi. Sayın Öcalan da aynı şekilde 16 yıldır İmralı Adası’nda tutsak. Öcalan barış ve kardeşliği İmralı gibi ağır koşullarda geliştirmekte” dedi.

Öcalan’ın özgürlüğü için toplanan 10,3 milyon imzaya atıfta bulunan Matthew Essau, “eğer özgürlük olacaksa, bu şimdi olmalıdır. Artık sayın Öcalan’ın özgür olma zamanı çoktan gelmiştir. Sayın Öcalan’ın artık özgür bir şekilde masaya oturup halkına özgürlük getirmesi lazım. Güney Afrika olarak Kürt halkının özgürlüğü için yanlarında olacağız” diye sözlerini bitirdi.

‘DEMOKRASİ VE BARIŞI ÖCALAN’IN FELSEFESİYLE BAŞARACAĞIZ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Cengiz Yürekli ise, Asrın Hukuk Bürosu adına kitleyi selamlayarak başladığı konuşmasında, “komployu gerçekleştirenler barışı ve özgürlüğü hedef aldılar, ama bunda başarılı olamadılar. Bugün Kürtler her yerde direniyor. Bu direniş bize gelecek umudunu vermiştir” dedi.

Mahmur’da, Kobanê’de, Şengal ve Cizre’deki direnişlere de vurgu yapan Yürekli, “Anadolu ve Ortadoğu’da demokrasi ve barıştan basedeksek, bunu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesiyle başaracağız” diye sözlerine son verdi.

PCF’DEN ROJAVA’YA İNSANİ KORİDOR VE DESTEK ÇAĞRISI

Fransız Komünist Partisi (PCF) adına konuşan Ulusal Büro (politbüro) üyesi Béatrice Lejarre, “bugün sizlerle birlikte olmak benim için büyük bir onurdur” diye sözlerine başladı.

PCF genel Başkanı Pierre Laurent’in Kobanê’ye destek amaçlı Suruç’ta olduğu bilgisini veren Lejarre, “YPJ ve PKK’li kadın ve diğer savaşçıların olağanüstü cesaretini selamlıyorum. Ve DAİŞ barbarlarının çılgın ilerleriyişini durdurduğunuz için teşekkür ediyoruz” dedi.

9 Ocak 2013’de Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i de anan PCF yöneticisi, Kürt kadınlarının toplum içindeki eşit bir biçimde yer aldığını gösterildiğinin altını çizdi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Rojava heyetini ağırladığını hatırlatan Lejarre, parti olarak başlattıkları bir kampanya ile taleplerini duyurduklarını söyledi. Lejarre, PKK’nin AB’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması, DAİŞ ile devam eden savaş nedeniyle Rojava’ya doğru bir insani koridor açılması ve mücadele için yardım edilmesi, Kobane’nin yeniden inşası için uluslararası toplumun yardımı ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gibi talepleri olduğunu da kaydetti.

Béatrice Lejarre, Kürt halkının haklarının verilmesinin yanı sıra Kürt siyasetçi ve taraftarlarına yönelik tutuklama ve cinayetlerinin son bulması gerektiğinin altını çizdi.

KARTAL: KOMPLONUN 17’İNCİ YILINI BAŞKAN APO’NUN ÖZGÜRLÜK YILI YAPALIM

15 Şubat mitinginde konuşma yapan Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, 3 koldan Strasbourg’a yürüyen özgürlük yürüyüşçülerini ve komplonun 16’ıncı yılında alanlara çıkan halkı selamladı.

Kartal şöyle dedi: “Başkan Apo, demokratik yaşam ve kardeşlik paradigmasıyla onların oyunlarını bozmuştur. ‘Kimse Güneşimizi karartamaz’ diyerek bedenini ateşe çeviren Kürdistan şehitlerini saygı ve sevgiyle anıyorum. Onların gösterdiği direniş, dağdaki direniş ve yine Başkan Apo’nun çabalarıyla bu komplo boşa çıkartılmmıştır. Bu komployu asla unutmayacağız ve hesabını mutlaka soracağız.”

AKP rejiminin planlarına gönderme yapan Kartal, “Bu komployla beraber AKP rejimi ortaya çıktı. Ilımlı İslam adı altında Ortadoğu’yu dizayn etmeye çalıştılar” dedi.

Kartal şöyle devam etti: “Başkan Apo’yu tutsak eden zihniyet, Ortadoğu’da DAİŞ ile beraber yıkılmıştır. Şengal ve Kobanê ile beraber Başkan Apo’nun felsefesinin en üst düzeyini ortaya koymuştur. Bütün dünya Başkan Apo’nun yeni paradigmasının tek çıkış yolu olduğunu gördü.

Kürt Halk Önderi’nin esaretini ‘artık kabul edemeyeceklerini’ vurgulayan Remzi Kartal, “komplonun 17’inci yılında da bir daha Strasbourg’a gelmeyi kesinlikle istemiyoruz. Bu yüzden halkımıza şu çağrıyı yapıyoruz: gelin komplonun 17’inci yılını Başkan Apo’nun özgürlük yılı yapalım. Bundan dolayı başta halkımız ve dostlarımız olmak üzere tüm kesimlere dayanışma ve sahiplenme yapıyoruz” diye konuştu.

Kartal son olarak, “Başkan Apo’yla Amed’de özgür bir ortamda buluşma umuduyla hepinizi tekrardan selamlıyorum” diye konuştu.

15 Şubat komplosunu protesto mitingi son olarak Koma Berxwedan ile sanatçı Cewat Merwani’nin seslendirdiği stran ve marşlarla devam etti. Soğuk havaya rağmen alanda bulunan kitle, marşlara halaylarla eşlik ederken, sık sık ‘Biji Serok Apo’ sloganları atıldı.

Koma Berxwedan’ın programı ardından miting sona erdi.