Olivier Clochard: Erdoğan mülteci krizinde Kaddafi ile aynı oyunu oynuyor

Cezayir’de yayınlanan Fransızca dilli “Liberté” gazetesine konuşan Fransız araştırmacı Olivier Clochard, Erdoğan’ın mülteci krizinde Kaddafi ile aynı oyunu oynadığını belirtti.

Cezayir’de yayınlanan Fransızca dilli “Liberté” gazetesine konuşan Fransız araştırmacı Olivier Clochard, Erdoğan’ın mülteci krizinde Kaddafi ile aynı oyunu oynadığını belirtti. Clochar, Türk hükümetinin Kürtlere karşı “terörist” bir yaklaşım içinde olduğu tepkisinde bulundu.

Poitiers Üniversitesi’nde araştırmacı olan ve aynı zamanda Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nde araştırmalardan sorumlu Olivier Clochard, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mülteci pazarlığını değerlendirdi.

Türkiye’de Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinden daha fazla Suriyeli mülteci bulunduğunu hatırlatan Clochard, “Sonuç olarak Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muammer Kaddafi’nin 2011’den önce Avrupa ile oynadığı oyunu oynuyor.  Sürgünlerin sadece bir kısmını tutmak için para istiyor” dedi.

Bu paranın bir kısmının Afganistan, Irak veya Suriye’den gelenlere gitmeyeceğine de dikkat çeken Clochard, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin başında bulunan çok sayıda yetkili yolsuzluk yapıyor. Ayrıca Türk dünyasından bir çok uzmana göre mevcut hükümet Kürt halkına karşı terörist bir yaklaşım içerisinde bulunuyor.”

Oysa bir çok Batılı devletin Kürtlerin DAİŞ karşısındaki temel güç olarak gördüğüne işaret eden Clochard, şunları ekledi:

“Aynı uzmanlara göre, hükümet (El Nusra ve DAİŞ’ ile işbirliğinden dolayı) terörizmin suç ortağı olarak da değerlendirilebilir. O halde, Avrupa Birliği eğer Türkiye’den daha fazla mülteciyi kabul etmesini istemeye devam etmek istiyorsa, kendisine tüm bu soruları sorması gerekecek.”