Oluç: 20'sinde bir deklarasyon yayımlayacağız

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP-MHP'nin Kürt düşmanı olduğunu ve belediyelerin gasbının planlı olduğunu söyledi. Oluç, ayın 20'sinde bir deklarasyon yayımlayacaklarını duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

'KAYYUM GASPLARI PLANLI'

Oluç, kayyum gasplarına dikkat çekerek, "65 belediye kazandık, 24'üne kayyum atandı" dedi.
Oluç, kayyum gasplarının planlı olduğuna da değinerek, şunları söyledi:
"Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı müfettişleri gittiler ve bir rapor hazırladılar. Eylül ayında bu rapor hazırlandı ve 400 sayfalık bir rapor ortaya çıktı. Tabii ki İçişleri Bakanlığı müfettişleri kendi atadığı kayyımları övmek için uzun uzun övgüler yazmışlar. Kesilmiş olan şu faturaların hala hesabının verilmemiş olduğu Mardin kayyımından bahsediyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'a, Fikri Işık’a, Süleyman Soylu’ya, Mehmet Özhaseki’ye, Abdurrahim Boynukalın’a Fırat Silver’dan faturalar kesilmiş olan Mardin kayyımından bahsediyoruz. Bu Fırat Silver’dan alınmış faturalardan söz ediyoruz. Fakat daha vahim bir şey var bu raporda. Bu raporda deniyor ki bir kayyımlıkta Mardin modeli yaratmak gerekir. Mardin modeli ise şöyle tarif ediliyor. Merkezi hükümetin temsilcisi olan valinin yerel yönetimin de başı olacağı bir sistemin oluşması için çalışmalar yapılmalıdır. Yani diyor ki rapor, belediye meclisi seçimle kurulsun ama belediye başkanı cumhurbaşkanı tarafından atansın. Bu özelikle milli güvenliğimizin tehlikeye girdiği şehirlerde daha yönetilebilir şehirler açısından önemlidir diyor.”

‘KÜRT DÜŞMANLIĞI'

Kayyum atamalarının tesadüfi ve soruşturmalarla alakalı olmadığını belirten Oluç, “Bir kez daha bu iktidar ve içişleri bakanlığı Kürt halkına diyor ki ‘sen ancak ve ancak benim istediklerimi seçersen yönetebilirsin.’ Kürt düşmanlığını sürdürüyor" diye belirtti.
"Termik santralleri çevre yükümlülüğünden muafiyeti 3 yıl daha uzatılmak isteniyor" diyen Oluç, "Kâr için halkın sağlığını tehlikeye attılar" vurgusunda bulundu.

DEKLARASYON YAYIMLANACAK

Oluç, ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Gazetecilerin HDP için Meclis’ten çekilme gibi bir durumunun söz konusu olup olmadığı yönündeki soruya Oluç, şu yanıtı verdi: “Buna dair Çarşamba günü bir toplantımız var, Ankara’da. Tüm seçilmişlerimizle birlikte bu toplantıyı yapıyoruz. Belediye eşbaşkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, PM üyelerimiz geçmiş dönem milletvekillerimiz ve seçilmişlerimizin de katılacağı bir toplantı yapacağız. O toplantıda o konuya ilişkin 31 Mart sonrası yaşanmış olanlara ilişkin bir kayyım raporu yayınlayacağız. 31 Mart sonrası yaşananlara ilişkin hem de o toplantıda bu sorduğunuz sorunun da cevabını içeren bir deklarasyon yayımlayacağız. Eş genel başkanlarımız bu deklarasyonu açıklayacaklar. Dolayısıyla 20’sinde bu konu hakkındaki son tutumumuzu açıklamış