Oluç, Soylu'nun asılsız iddialarına belgeyle yanıt verdi

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Süleyman Soylu'nun Saray Belediyesi hakkındaki iddialarına faturalarla cevap verdi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partisinin Van-Saray Belediyesi Eşbaşkanı Caziye Duman ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Oluç, Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Saray Belediyesi hakkındaki asılsız iddialarına belgeleriyle cevap verdi.

BELGELERLE YANIT VERİLDİ

Oluç'un konuşmasının satır başları şöyle:
"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van’ın Saray Belediyesi ile ilgili bazı cümleler kurmuştu. Soylu, 'Cemil Bayık talimat verdi, acilen paraları faturalarla birlikte aktarın dedi. 288 bin lira, 314 bin lira. Fatura var iş yok. Mülkiye müfettişleri tespit etti, mal ve hizmet alıyormuş gibi yapıp başka yerlere göndermişler' dedi. Bunun tamamen düzmece ve yalan olduğunu geçen günkü basın toplantısında söylemiştim. Bugün görevden uzaklaştırılmış olan Van-Saray Belediyesi Eşbaşkanımız Sayın Caziye Duman bizimle beraber. Kendi dönemindeki bütün faturaları getirdi.
Birçok fatura var, bazılarını göstereceğiz, ama bütün faturaları paylaşabiliriz istenirse. Bunların hepsinin altında ne kadarlık faturalar olduğu da görülüyor, nelere dair olduğu da. Bu faturaların hepsi Saray Belediye Başkanlığına kesilen faturalardır. Hangi hizmetler karşılığında olduğu da çok açıktır.

'KAYYUMUN BORCU ÖDENDİ'

Daha önce de kayyum atanmıştı Van-Saray'a ve atanan kayyumun bıraktığı borç 2 milyon 700 bin TL civarındaydı. Bu borç için aylık olarak 80 bin TL İller Bankası’na ödeme yapılmaktaydı. Van-Saray'daki belediyede personel giderleri de kayıtlarda vardır. Aylık 190 bin liralık personel gideri vardı. Van-Saray’ın ortalama aylık geliri 500 bin TL civarındaydı ve bütün gelir ve gider faturaları, makbuzlar hepsi elimizde vardır, bu 5 ay boyunca yapılmış olanlara ilişkin.
Tüm harcamalar halkın ve belediye meclisinin bilgisi ve önerileri çerçevesinde yapıldı.
Herhangi bir usulsüzlük, yolsuzluk söz konusu değildir. Bu konuda açılmış herhangi bir dava söz konusu değildir.
Süleyman Soylu’nun verdiği rakamlara dönük herhangi bir fatura da yoktur. 288 bin lira, 314 bin lira gibi rakamlar telaffuz etmiştir, kesinlikle bu rakamlar yoktur. Zaten belli miktarın üzerindeki faturalar için de bir kapalı ihale sistemi vardır, bu da Belediye Kanunu’nda belirlenmiştir. Sözünü ettiği harcamaların olabilmesi için de kapalı ihale sisteminin işlemiş olması gerekir, ki bu da söz konusu değildir. Süleyman Soylu, Van-Saray Belediyesi ile ilgili tamamen asılsız rakamlar vermiştir.

'ASIL HEDİYE FATURALARINI AÇIKLASINLAR'

Özellikle görev yapılmış olan döneme ilişkin olarak hiçbir belediyemizde usulsüz harcama, yolsuzluk, karşılığı olmayan fatura söz konusu değildir. Ama buna karşılık özellikle 2016’dan sonra atanmış olan kayyumlar dönemine dair elimizde çok sayıda fatura vardır. Bu faturaları her seferinde de gündeme getirdik. Örneğin Mardin Belediyesi’ne atanan kayyumun harcamalarıyla ilgili faturalar vardır. Bu faturaların çeşitli bakanlara, İçişleri Bakanı dahil olmak üzere ve AKP Genel Başkanı’na hediye faturası vardır. Hala bunların cevabı bize verilmedi.

'KÜRT DÜŞMANLIĞI'

Kürt halkının iradesinin açıkça gasp edilmesinin hiçbir hukuka, hiçbir uluslararası demokratik sözleşmeye, Anayasa ve yasalara sığdırılamayacağını, bunun çok açık Kürt düşmanlığından kaynaklı olduğunu söyledik, söyleyeceğiz."