OPEC içinde petrol üretimi anlaşmazlığı

Petrol fiyatlarındaki kısmi yükselişi durdurmak için üretimi arttırmak isteyen Rusya ve Suudi Arabistan’a karşı İran ve birçok OPEC ülkesinin karşıt tavrı devam ediyor.

Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütü (OPEC) içerisinde başı çeken Suudi Arabistan, örgüt üyesi olmayan Rusya ile üretimin günlük 1 milyon varil arttırılması konusunda uzlaşıldığını duyurdu. Şu anda 75 dolar civarında olan petrolün varil fiyatının son bir yıldır devam eden artışının durdurulabilmesi için üretimin arttırılması isteniyor.

OPEC üyesi olmayan Rusya ve ABD’nin de istediği üretim artışıyla fiyatların düşürülmesi hedeflenirken, üretim kapasitesi düşük olan ve ekonomik açıdan zorlanan ülkeler buna karşı çıkıyor. Geçtiğimiz yıl üretimin günlük 1,8 milyon varil düşürülmesi kararı ardından 1 milyon varil artışına karşı çıkanlar arasında İran, Venezuela ve Irak geliyor.

Bu ülkeler, üretimin arttırılması halinde fiyatların düşmesinden ve üretim kapasitelerinin zayıflığı nedeniyle de petrol pazarında rekabet edemeyecekleri endişesini taşıyor.

Ancak OPEC üyesi ABD ile Rusya’nın vardığı uzlaşmanın geçerli olabilmesi için tüm ülkelerin onayı gerekiyor. İki ülkenin bu konuda başta İran ve Venezuela’yı ikna etmesi ise zor bir ihtimal olarak görülüyor.