Özgürlüğe adanan ömür
Özgürlüğe adanan ömür
Özgürlüğe adanan ömür
Kanser hastalığı nedeniyle dün yaşamını yitiren HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak yıllarını Kürt halkının özgür mücadelesine verdi.
1990’da HEP’in kurucuları arasında yer alan Bozlak, HEP’in kapatılmasının ardından kurulan DEP’te siyasi mücadelesini sürdürdü. 12 Aralık 1993 DEP Kongresi sonrasında toplanan PM’de Genel Sekterliğe seçildi. Bu süreçte DEP’e yönelik saldırlar arttı. Bozlak, Keçiören’deki evinde silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralandı. Ankara’daki ilk tedavisinin ardından tedavisi yurtdışında devam etti. 3 Mart 1994 tarihinde DEP milletvekillerinin tutklanması ve açılan kapatma davaları nedeniyle Nisan 1994 tarihinde yeni partinin hazırlıkları başladı. Tedabi gördüğü yurtdışından gelerek HADEP kuruluş çalışmalarına katıldı. 11 Mayıs 1994 tarihinde kurulan HADEP'in Kurucu Genel Başkanlığı’na getirildi.
HADEP'E GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ
26 Haziran 1994 tarihinde yapılan HADEP 1. Olağan Kongre‘de Genel Başkanlığa seçildi. Bu dönemde DEP’e yönelik operasyon nedeniyle Türkiye’nin AB ile olan ilişkileri gerilmiş, milletvekillikleri düşürülen DEP milletvekilleri için ara seçim gündeme gelmişti. Cezaları onaylanmayan bazı DEP milletvekillerinin yeniden seçilerek Türkiye’nin imajının yeniden düzeltilmesi hedefleniyordu. Cezaevinde bulunan DEP milletvekilleri ile HADEP’in bu oyunun parçası olmama kararı nedeniyle ara seçimler yapılmadı. Fakat SHP-CHP birleşmesi ve yaşanan siyasal istikrarsızlık nedeniyle 24 Aralık 1995 tarihinde milletvekili seçimleri yapılması kararı alındı. HADEP çatısı altında Emek Özgürlük Demokrasi Bloku olarak seçimlere katılım kararı alındı. Yapılan seçimlerde baraj aşılamadığı için Bozlak ve 23 milletvekili Meclis‘e giremedi.
KONGRE SALONUNDA GÖZALTI
1996 yılında PKK ile devlet arasında ateşkes için görüşmeler bir yandan devam ederken diğer yandan HADEP’e yönelik provokasyonlar sürdü. Bu süreçte HADEP’de yeniden yapılanma Kongresi yapıldı. 23 Haziran 1996 tarihinde yapılan kongrede yaşanan bayrak provokasyonu nedeniyle Atatürk Spor Salonu akşam saatlerinde abluka altına alındı. Sabaha karşı tamamlanan seçimlerde Murat Bozlak yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Sabah 05.00 gibi biten Kongre salonunda Bozlak, PM ve MYK üyelerinin tamamı gözaltına alındı. 4 gün gözaltında kalan HADEP yöneticilerinin önemli bir kesimi tutuklandı. Tutuklanlar arasında Genel Başkan Murat Bozlak ta bulunmaktaydı. 28 Haziran’da tutuklanan HADEP yöneticileri Elmadağ Cezaevine konuldu. Ekim ayında yargılama süreci başladı, Nisan 1997’de tahliye edildiler. 1 Eylül 1997’de Barış aktivistleri tarafından organize edilen Musa Anter Barış Treni konusunda çağrıda bulunan Bozlak, '1 Eylül Dünya Barış Gününde Diyarbakır’da olacağım; barıştan yana olan herkesi Barış Günü’nde Diyarbakır’da olamaya çağırıyorum' açıklaması yaptı.
HADEP BASILDI; HAYMANA'DA 8 AY TUTUKLU KALDI
Ocak 1998 tarihinde Bozlak, parti yöneticileri ve STK temsilcileriyle Erzurum Cezaevi’nde yapılan açlık grevlerini sonlandırmak için Erzurum’a gitti. Yaklaşık bir hafta sonra Erzurum’da açlık grevi sonlanınca Ankara’ya döndü. 10 Şubat 1998 tarihinde HADEP Genel Merkezi polis tarafından basıldı.
Gerekçe olarak da HADEP tarafından yaptırılan 1998 takviminde Kürdistan haritası bulunması ve parti merkezinde eğitim verilmesi gösterildi. Bozlak, HADEP yönetcileriyle Haymana Cezaevinde 8 ay tutuklu kaldı.
Bozlak ve HADEP yöneticilerinin tahliye edildiği dönem, Suriye’de bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Suriye’den çıkarılmasını hedefleyen bir uluslararası politika uygulanmaya başlanmıştı. HADEP bu süreçte yeniden yapılandırma kararı alarak kongreye gitme kararı aldı. 23-24 Ekim 1998 tarihinde İstanbul Bağcılar İlçe binasında, Kongre öncesinde düzenlenen 1. HADEP Konferansı cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinin ağır baskısı altında yapıldı. Konferans salonuna cezaevlerinden gelen ölüm ve kendini yakma haberleri nedeniyle ikinci gün devam edilemez bir noktaya gelindi.
SAĞDUYUYA ÇAĞIRDI; TEKRAR TUTUKLANDI
Konferanstan sonra, 1 Kasım'da Ankara Yükseliş Koleji’nde 3. Olağan Kongre düzenlendi. Onbinlerin katılımıyla düzenlenen Kongrede Bozlak yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Kürt Halk Önderi'nin Suriye’den çıkarılması ve İtalya’da ortaya çıkması nedeniyle, Türkiye’nin İtalya’ya yönelik baskılarına karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevleri HADEP il ve ilçe binalarında da yapılmaya başlandı. Bu süreçte HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak yaptığı basın açıklamasında, hem sağduyu hem de barış çağrısında bulunduğu gerekçesiyle ifadeye çağrılarak tutuklandı. Aynı gün HADEP merkez ve il, ilçe binaları basıldı, çok sayıda parti yöneticisi tutuklanarak Güdül Cezaevine konuldu.
Bozlak ve merkez yöneticilerinin tutuklu yargılandığı bu dönem 18 Nisan 1999 tarihinde yerel ve genel seçimler yapıldı. Bozlak cezaevinde bulunduğu için seçim kampanyası merkez yöneticileri tarafından yürütüldü. HADEP bu seçimlerde 36 belediye başkanlığını kazandı. Yine Bozlak ve 35 arkadaşı seçim barajı nedeniyle Meclis‘e giremedi.
Seçimlerden sonra 21 Haziran 1999 tarihinde Bozlak ve tahliye oldu. Bu dönem yaptığı bir konuşma nedeniyle 312. maddeden aldığı 2 yıllık hapis cezası nedeniyle Genel Başkanlık‘tan istifa etti. Yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da Ahmet Turan Demir Genel Başkan seçildi.
SAĞLIK SORUNLARINA RAĞMEN ÇALIŞMALARA KATILDI
Türkiye’nin AB süreci nedeniyle bazı yasalarda yapılan değişiklikle birlikte hapis cezası düştü. HADEP’in Türkiyelileşme projesi kapsamında yürütülen çalışma kapsamında 26 Kasım 2000 tarihinde yapılan 4. Olağan Genel Kurul’da Bozlak yeniden Genel Başkan seçildi.
2001 yılında sağlık sorunları nedeniyle İstanbul’da Alman Hastanesi’nde kalp ameliyatı oldu. 2001 yılı Ekim ayında HADEP’in Kars’da başlayan ve Adıyaman’a kadar devam eden 15 günlük bölge gezisine sağlık sorunlarına rağmen katıldı.
3 Kasım 2002 seçimlerinde DEHAP çatısı altında girilen seçimlerde 1. Sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. O dönem Akın Birdal ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 312. maddeden aldığı ceza ertelenmesine karşın yasal engel nedeniyle YSK vetosuna takıldı. Yasaklı olmasına karşın Mersin’de başlayan 20 günlük seçim gezisinin tüm aşamalarında seçim meydanlarında yer aldı.
SİYASET YASAĞI
HADEP’in 2003’te kapatılmasıyla birlikte Bozlak’a 5 yıl siyaset yasağı verildi. Siyaset yasağının ardından Bozlak, Demokratik Toplum Partisi kurucuları (DTP) arasında yer aldı. DTP’nin kapatılmasıyla BDP’de siyasi çalışmalarına devam etti. 11 Haziran 2011 seçimlerinde BDP’den Adana Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.