Palmira’nın eski haline dönüştürülmesi kolay olmayacak
Tüm dünya Suriye’nin Palmira antik kentinin DAİŞ çetelerinden kurtarılmasına sevinirken, Suriyeli yetkililer kentin kalıntılarının eski haline dönüştürülebileceğini savunuyor.
Tüm dünya Suriye’nin Palmira antik kentinin DAİŞ çetelerinden kurtarılmasına sevinirken, Suriyeli yetkililer kentin kalıntılarının eski haline dönüştürülebileceğini savunuyor.
Tüm dünya Suriye’nin Palmira antik kentinin DAİŞ çetelerinden kurtarılmasına sevinirken, Suriyeli yetkililer kentin kalıntılarının eski haline dönüştürülebileceğini savunuyor. UNESCO uzmanları ise, DAİŞ dönemi ve öncesindeki ordu kaynaklı tahribat ve talan nedeniyle antik kentin kolay kolay eski haline dönüştürülemeyeceğini düşünüyor.
Palmira antik kentinin DAİŞ çetelerinden kurtarılması ardından konuşan Suriye Müzeler ve Antik Yapılar Direktörü Mamun Abdulkerim, ‘çöl incisi’ olarak bilinen tarihi yapının restorasyonunun en az 5 yıl süreceğini söyledi.
Antik kentte yapılan ilk incelemeler sonucu kalıntıların yüzde 80 kadarının hasar görmediğinin belirlendiği bilgisini veren Abdulkerim, incelemelerin devam edeceğini belirtti.
Palmira antik kentinde hasar gören yerlerin restorasyonu için gerekli çalışmaların yapılacağını kaydeden Mamun Abdulkerim, restorasyonlar için Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) onay alınması gerektiğini söyledi. Abdulkerim, UNESCO’nun onay vermesi halinde restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde başlayabileceğini ve 5 yıllık bir sürede antik kentin eski haline getirilebileceğini savundu.
Abdulkerim, özellikle antik kalenin hasar gördüğünü söylerken, restorasyonda buraya öncelik verileceğini de sözlerine ekledi.
UNESCO UZMANLARI PEK İYİMSER DEĞİL
Palmira antik kentinin DAİŞ işgalinden önceki haline dönüştürülebileceği konusunda uzmanlar ise pek iyimser değil.
Konuya ilişkin konuşan UNESCO’nun Suriye’deki kültürel mirastan sorumlu uzman ekibi üyesi Anni Sartre-Fauriat, kentteki tahribatlar ve yapılan talanlar nedeniyle eski haline dönüştürülmesi konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.
Palmira’nın kurtarılmasına sevinilmesine rağmen antik kentte yaşanan felaketin unutulmamasını isteyen Sartre-Fauriat, 2012-2015 yılları arasındaki süreçte Suriye ordusunun bölgede olduğu esnada da birçok hasar meydana geldiğini hatırlattı. Sartre-Fauriat, DAİŞ işgali esnasında da yıkımların yanı sıra talanın devam ettiğini kaydetti.
Kentin çok yakın bölgelerinde savaşın devam ettiğini belirten UNESCO uzmanı tarihçi, restorasyonların başlaması için ‘çok erken’ olduğunu vurguladı.
Mayıs 2015’te DAİŞ çetelerinin Suriye ordusundan aldığı Palmira antik kentine ait son fotoğraflarda, birçok tarihi heykelin devrildiği, kırıldığı ya da baş kısımlarının ayrıldığı görülüyor. Birçok mezar taşının yerinden çıkarıldığı görülürken, DAİŞ çeteleri tarafından tarihi eser mafyalarına satıldığı tahmin ediliyor.