Peace in Kurdistan’dan Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısı

Peace in Kurdistan Campaign-Kürdistan’a Barış Kampanyası tarafından yapılan açıklamada, 22 yıldır esir tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu’da barış ve haklar için rolüne işaret edilirken, derhal serbest bırakılması istendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esir edildiği 22 yıldan bu yana ağır tecrit koşullarında tutulduğu; aile ve avukat ziyaretlerinin dahi engellendiği vurgulanan açıklamada, bu koşullara rağmen ilerici filozofik ve siyasi düşüncelere katkıda bulunmaya devam ettiği dile getirildi.

FİKİRLERİNİ TEMEL ALAN KADIN MÜCADELESİ EŞİTLİĞİ YAKALADI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük çoğunluğu kadın özgürlüğüne dair olmak üzere çok sayıda fikir ürettiği ve kadınların bu fikirlerden yararlandığı belirtilen açıklamada, Abdullah Öcalan’ın fikirlerini baz alan Kürt kadınlarının Ortadoğu’daki cinsler arası eşitsizliğe, çok eşliliğe, kadın cinayetlerine, cinsel saldırılara ve çocuk evliliklerine karşı kitlesel direnişe katkı sunduğu hatırlatıldı.

Rojava’da DAİŞ ve ataerkil geleneklere karşı mücadelede kadınların rolüne değinilen açıklamada, kadının özgürlüğünün buradaki siyasi ve sosyal yapıların ön planında olduğu ifade edildi. Açıklamada, bu mücadele sayesinde Rojava’daki kadınların eşitliği yakaladığı, mülkiyet hukukunda eşitlik sağlandığı, zorla veya erken yaşta evliliklerin yasaklandığı ve tüm siyasi temsilciliklerde ile komitelerde eşitliği sağladıkları bilgisi de paylaşıldı.

KÜRT HALKINA KARŞI SİSTEMATİK İNKAR VE BASKILAR

Peace in Kurdistan açıklamasında, Türkiye’deki Kürt halkının farklı kimlik ve kültürlerinin sistematik bir inkâr ve baskı kampanyasına maruz kaldığı vurgulanırken, “Bunlar arasında yargısız infazlar, kaçırmalar, binlerce köyün yok edilmesi ve diğer birçok insan hakları ihlalleri bulunuyor” denildi.

Türk devlet güçleri ile PKK arasındaki çatışmaların neredeyse 40 yıldır sürdüğü hatırlatılan açıklamada, bu çatışmaların uluslararası uzman kişi ve kuruluşlarca ‘uluslararası olmayan silahlı harp’ olarak tanımlandığı gerçeğine yer verildi. Açıklamada, bu savaşı sonlandırmak için uluslararası ve ulusal birçok inisiyatif tarafından barış girişimleri başlatıldığı, tüm bu girişimlerin de Abdullah Öcalan tarafından desteklendiğine dikkat çekildi.

‘ANLAMLI BİR BARIŞ İÇİN ÖZGÜR OLMALI’

Açıklamada, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın milyonlarca Kürt tarafından kendilerinin meşru temsilcisi ve lideri olarak görüldüğü hatırlatıldı. 2013-2015 arasındaki müzakerelerde merkezi bir rol oynayan Abdullah Öcalan’ın anlamlı bir barış sürecinde rolünü oynayabilmesi için derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.