Plastik şişelerdeki maddeler hormonlara zarar veriyor

Alman bilim insanları, plastik şişelerde kullanılan kimyasallar nedeniyle suya geçen bazı maddelerin östrojen hormonu etkisi gösterdiğini saptadı.

Frankfurt’taki Goethe Üniversitesi’nden Martin Wagner ve Joerg Oehlmann’ın Almanya Hidroloji Enstitüsü uzmanlarıyla yaptıkları araştırmada, paketleme malzemesinden gıdalara bulaşan maddelerin insanları yapay hormonlara maruz bırakıp bırakmadığını anlamak için 20 çeşit maden suyu markası tahlil edildi.

Environmental Science and Pollution Research dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, özellikle plastik şişelerin yumuşak tutulması için kullanılan DEHF adı verilen maddeler sağlık açısından tehlikeli boyutlara ulaşıyor.

Araştırmacılar, 9 çeşit cam şişede maden suyu, 9 çeşit plastik şişede maden suyu ve 2 çeşit içi plastik filmle kaplı karton kutudaki maden suyundan örnekler alarak, östrojen içeren maddeler bulunup bulunmadığına baktı.

Örneklerin yüzde 60’ında östrojen bulunduğu, cam şişelerdeki östrojen miktarının plastik şişelerdekilerden daha az olduğu tespit edildi. Söz konusu maddelerin endokriniyen engelleyiciler olduğu da kaydedildi.

Cam şişedeki maden sularının yüzde 33’ünde, plastik şişe ve kutulardaki suların ise yüzde 78’inde önemli miktarda hormon bulunduğu saptandı.

Bilim adamları, üreme sistemi üzerindeki etkisine bakmak için bu su örneklerinde Yeni Zelanda çamur salyangozları yetiştirdi. Plastik şişelerdeki sularda, diğerlerine oranla iki kat daha fazla salyangoz embriyonu geliştiği görüldü.