Polisin kaçırdığı HDP'liler için savcılığa başvuru

Polisin kaçırarak ajanlık dayatmasında bulunduğu HDP’li Lider Polat ve Cihan Çitgez için savcılığa başvuru yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, üyesi Lider Polat’ın 27 Ağustos’ta kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırılarak, ajanlık dayatıldığını ve sonrasında gözü kapalı bir şekilde yol kenarına bırakıldığını duyurmuştu. Söz konusu kaçırılma anına ilişkin görüntülerin ortaya çıkması üzerine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Nagehan Avçil, “Kaçırılma, kişiyi hürriyetten yoksun bırakma, yağma, kötü muamele, tehdit, kişilerin huzur ve sükununu bozma” gerekçeleriyle failler hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu.

FİZİKSEL VE CİNSEL İŞKENCE, TEHDİT, GASP

Av. Avçil, kaçırılma anına ilişkin görüntülere de yer verdiği başvuru dilekçesinde, şunları kaydetti:

“34 RC 4497 plakalı araçtan inen 4 kişi müvekkilimi darp ederek zorla araca bindirip, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu işlemişlerdir. Polat’ı zorla ve darp ederek araca bindiren kişiler yol boyunca ailesine kendisine zarar vermekle tehdit etmişler, ayrıca darp etmeye devam etmişlerdir. Yolda ‘abilerle görüşeceksin’ diyerek 1 buçuk saat boyunca işkence, tehdit fillerini sürdürmüşlerdir. Yol boyunca gözleri bağlanmış ve elleri de arkadan bağlanarak işkence sürdürülmüştür. Gözleri kapalı olması sebebiyle nereye getirildiğini anlamamış, 1 buçuk saat süren yolculuk sonrası zırhlı araç olduğunu tahmin ettiği başka bir araca alınmıştır. Müvekkilimi 5 saat sonunda Başakşehir’de bırakan bu kişiler cep telefonunu ve kredi kartını gasp etmişlerdir. Müvekkilim kimliği ve bir tek kredi kartı dışında hiçbir eşyası kendisine iade edilmemiş, müvekkilime karşı suç işleyen ve kendisini devlet görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından gasp edilmiştir."

Polat’ın, diğer araca alındığında başka kişiler tarafından 5 saat boyunca cinsel ve fiziksel işkenceye uğradığına da değinildi.

Başvuruda, Polat’ın el konulan telefonundan başka kişilere mesaj atıldığı ve mesaj atılan kişilerin de tehdit edildiği belirtildi.

Avçil, ayrıca 24 Ağustos’ta kaçırılan HDP Sultangazi İlçe Örgütü yöneticilerinden Cihan Çitgez için de Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu. Çitgez’in Sultangazi’de yolda yürüdüğü sırada beyaz renkli Renault Clio Hatchback marka bir araçtan inen kişiler tarafından kaçırıldığına dikkat çekilen başvuruda, Müvekkilim aracın plakasını 34 NJ olarak hatırlamaktadır. Müvekkilim nereye götürüldüğünü sormuş, araçta bulunan kişiler ‘seni mezara götürüyoruz’ demişlerdir" diye belirtti.