Son Dakika: Stêrtk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Pompeo: Türkiye ile müzakerelerde 'önemli ilerlemeler' sağlandı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye ile “güvenli bölge” konusundaki müzakerelerde “önemli ilerlemeler” sağlandığını savundu.

Twitter üzerinde kısa bir açıklama yapan Mike Pompeo, “ABD ile Türkiye arasındaki müzakerelerin, Kuzey-Doğu Suriye’de güvenlik alanında ortak kaygılarımıza cevap veren kalıcı bir güvenlik mekanizmasını hayata geçirilmesinde önemli ilerlemelerin sağlanması mutluluk verici” dedi.

Pompeo, “Güvenli bir bölgenin kurulması barış ve güvenliğe doğru büyük bir adım olacaktır” diye ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, adına “güvenli bölge” denilen mekanizma konusunda başka detay vermedi. Türkiye ile ne tür pazarlıklar yapıldığı, nasıl bir mekanizma öngörüldüğü ve nasıl işleyeceği bilinmiyor.

Sözkonusu anlaşma, iki ülkenin askeri yetkilileri arasında 5-7 Ağustos tarihleri arasında üç gün süren görüşmelerde sağlanmıştı.

Her iki taraf, müzakereler ardından yaptıkları açıklamalarda şu maddeler üzerine anlaşma sağladıklarını bildirmişti:

"-Türk devletinin güvenlik alanındaki kaygılarına cevap vermeyi hedefleyen başlıca tedbirlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi,

-Güvenli bölgenin kurulmasını birlikte koordine etmek ve yönetmek amacıyla Türkiye’de ortak bir operasyon merkezinin kurulması

-Güvenli bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilen Suriyelilerin ülkelerine dönebilmesi için her türlü tedbirin alınması."