Prof. Paech: Öcalan üzerindeki tecrit insanlık dışı

Prof. Norman Paech, Türk devletinin Öcalan üzerine uyguladığı ağırlaştırılmış tecridin hiçbir şekilde insani değerlerle uyuşmadığını söyledi. ANF’ye konuşan Prof. Paech, Avrupa devletlerinin sessizliğinin de kabul edilemez olduğu söyledi.

Uluslararası hukuk uzmanı Prof. Norman Paech, Türk devletinin Öcalan üzerine uyguladığı ağırlaştırılmış tecridin hiçbir şekilde insani değerlerle uyuşmadığını söyledi. ANF’ye konuşan Prof. Paech, Avrupa devletlerinin sessizliğinin de kabul edilemez olduğunu söyledi.

Alman bilim insanı Prof. Norman Paech sadece Avrupa’nın değil, Avrupa’nın da önde gelen uluslararası hukuk uzmanlarından biri. Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan Prof. Paech aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunu ve Kürdistan’daki gelişmeleri de yakından takip eden bir isim.

Prof. Paech ANF’e verdiği demeçte Türk devletinin Öcalan’ı üzerindeki ağırlaştırılmış durumu, sağlık durumu kritik bir hal alan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve arkadaşlarının yürüttüğü açlık grevi eylemi ile Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik saldırgan siyasetini değerlendirdi.

‘BARIŞ ANCAK ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜYLE SAĞLANIR’

Türk devletinin son yıllarda Kürdistan’da yürüttüğü savaş ile yaşanan ağır insan hakları ihlalleri kaygıyla izlediğini belirten Alman bilim insanı “Bu savaşı durdurabilecek, Türk devletiyle Kürt hareketi arasındaki çatışmayı sonlandırabilecek, bölgede yaşayan halkalara barışı getirebilecek tek isim Öcalan’dır. Tüm bunlar da Öcalan’ı özgürlüğüyle sağlanır” diye konuştu.

İmralı adasındaki tecridin kaldırılması, Öcalan ile diyalogun yeniden kurulması ve ardından Öcalan’ın özgürlüğe kavuşmasının sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda Ortadoğu’da da tarihi olumlu gelişmelere yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Paech “Ben Öcalan’ın gücüne ve etkisine bizzat onunla yaptığım görüşmede de tanık oldum” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile 1996 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da yaptığı görüşmeyi hatırlatan Prof. Paech devamla şunları söyledi: “Öcalan şimdi olduğu gibi o zaman da barıştan ve siyasi çözümden söz ediyordu. O görüşmeden sonra Öcalan’ın Ortadoğu’da en etkileyici figürlerden birisi olduğu kanısına vardım. Öcalan’ın bu etkisini hiç azaltmadan bugün de sürdürdüğünü düşünüyorum.”

‘TÜRKİYE İMRALI’DA ULUSLARARASI ANLAŞMALARI ÇİĞNİYOR’

Öcalan’ın ayrıca Kürt özgürlük hareketinin içinde de merkezi bir rol oynadığını ifade eden Prof. Paech “Bütün bu nedenlerden dolayı Öcalan ile diyalog her halükarda halklara barış ve çözüm getirecek” diye konuştu. Ancak önemli rolüne rağmen Öcalan’ın iki yıldır ailesiyle görüşmesine bile izin verilmediğini hatırlatan Prof. Norman Paech, İmralı’da devam eden tecride karşı Avrupa ülkelerinin sessizliğini de kınadı.

Her şey bir yana Öcalan’a uygulanan tecrit insanlık dışıdır ve hiçbir şekilde Avrupa’nın değerleriyle bağdaşmıyor” şeklinde tepkisini gösteren Alman bilim insanı; Avrupa Konseyi üyelik anlaşmasını, İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) şartları ve Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi gibi Türk devletinin imzalayarak kabul ettiği şartlara dikkat çekti.

Uluslararası hukuka göre Ankara rejiminin Öcalan üzerinde uyguladığı tecritle imza attığı anlaşmaları ihlal ettiğine belirten Alman hukuk uzmanı “Avrupa devletlerinin İmralı’daki bu duruma göz yumması kabul edilemez” diye konuştu. Prof. Norman Paech, Türk devletinin İmralı’daki uyguladığı hukuksuzluğun son bulması için başta federal Alman hükümeti olmak üzere Avrupa ülkelerinin harekete geçmesini istedi.

‘LEYLA GÜVEN’İN EYLEMİ ÇOK ANLAMLI’

Prof. Paech Amed cezaevinde sürdürdüğü açlık grevi eylemi 65. güne giren ve sağlık durumu kritik bir hal alan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ile arkadaşlarının eylemini de çok anlamlı bulduğunu aktardı. Açlık grevleri eylemlerinin sonuç vererek Öcalan üzerindeki tecridin kalkmasını ummadığını belirten Prof. Paech “Açlık grevine girenlerin sağlık durumlarının kötüleşmemesini diliyorum” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Berlin yönetiminin yaptığı “Türk devletinin Suriye topraklarına askeri müdahalede bulunmasını istemiyoruz” açıklamasını da değerlendiren Prof. Paech “Umarım federal hükümet bu açıklamanın gereklerini yerine getirir” görüşünü dile getirdi. Başta Almanya olmak üzere diğer ülkelerin Erdoğan’ın saldırgan siyasetine karşı tavırlarının basın açıklamalarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini ifaden Alman hukukçu bu konuda ise şu çağrıları yaptı:

“Rojava’ya saldırının önüne geçilmesi için uluslararası güçler ve batılı ülkeler Erdoğan iktidarına baskılarını artırmalı. Erdoğan artık başka bir ülkenin topraklarına saldırının uluslararası hukuku çiğnemesi anlamına geldiğini anlamalı. Burada önemli bir rol Almanya’ya düşüyor. Federal hükümet açıklamalarla sınırlı kalmayarak tavrını pratikte göstermeli. Tabii ekonomik çıkarlar baskın geliyor, Almanya her iki halka da (Türkler ve Kürtler) eşit yaklaşmalı. Almanya’nın bu savaştaki tek katkısı üstleneceği barış misyonu olmalı.”

PROF. NORMAN PAECH KİMDİR?

Prof. Norman Paech 1938 yılında Almanya'nın Bremerhaven kentinde dünyaya geldi. Tübingen, München ve Paris üniversitelerinde hukuk ile siyasal bilimler eğitimini alan Prof. Paech 1975-1982 yılları arasında Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesörlük yaptı. 1982'den 2003'e kadar ise aynı üniversitede siyaset ve ekonomi dersleri verdi. Ayrıca 1977-1986 yılları arasında Demokrat Hukukçular Birliği başkanlığını da yürüten Paech 2005-2009 arasında Federal Meclis üyesiydi ve bu dönemde Sol Parti'nin dışişleri sözcüsü olarak görev yaptı.