Putin: Soçi uygulanacak, Erdoğan: Rejimi vuracağız

Suriye sahasında hem ABD'nin hem de Rusya'nın ipinde oynayan Türk devleti, NATO'yu İdlib'e davet etti. ABD, "Askeri müdahalede bulunmayacağız" dedi. Rusya, "Soçi uygulanacak" derken; Erdoğan, "Rejimi her yerde vuracağız" diye konuştu.

İdlib'de işgalci Türk ordusu ile Rusya-Suriye rejimi ekseninde yaşanan gerilim devam ediyor. Türk devletinin NATO'dan yardım istemesi sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan telefonla görüştü. NATO desteği sonrası Erdoğan, "rejimi her yerde vururuz" tehditleri savurdu.

İdlib'te işgalci Türk ordusu ile Suriye rejim güçleri arasında yaşanan gerilimin ardından bölgeye büyük sevkıyat yapan Türk ordusu, dün gece de kente yönelik sevkıyatlarına devam etti. Çok sayıda zıhlı araç, tank ve obüs kaidesi İdlib'e nakledildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in İdlib konusunda Türkiye'ye destek vermesi ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in dün gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde "Şehitlerimiz var, başınız sağolsun" demesi sonrası Türk devleti resmi olarak NATO'dan destek istedi.

TÜRK DEVLETİ, NATO'DAN YARDIM İSTEDİ

ABD'li yayın kuruluşu Associated Press haber ajansına Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO’ya, İdlib’deki duruma karşı somut destek çağrısında bulundu. Akar, "NATO ülkeleri, NATO, Avrupa ve dünya, bu konuya daha yakından bakmalı ve ciddi, somut destek sağlamalıdır" dedi. Akar, ayrıca İdlib'deki 12 gözlem noktasından hiçbirini boşaltmayacaklarını söyledi.

KREMLİN: ANLAŞMALAR UYGULANACAK

Putin ile Erdoğan da dün gece İdlib gündemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamada, "Suriye'deki Rus-Türk anlaşmalarının uygulanmasının önemi konusunda mutabık kaldı" denildi.

SOÇİ ANLAŞMASINDA NE VARDI?

Kremli söz konusu açıklamada, 17 Eylül 2018 tarihinde imzalanan Soçi anlaşmasına işaret ediyor. Rusya, Türk devletininin Soçi anlaşmasındaki "İdlib'in güneyi ile doğusunda 15-20 kilometrelik silahlardan arındırılmış bölge oluşturulması, M4 ile M5 otobanlarının açılması ve silahlı grupların ayrıştırılması" taahütlerini yerine getirmediğini belirtiyor. Türkiye ise Suriye ve Rusya'yı mutabakata uymamakla suçluyor.

ERDOĞAN: REJİMİ HER YERDE VURACAĞIZ

Dün "Suriye'de atacağımız adımları yarın açıklayacağım" diyen Erdoğan, o açıklamayı yaptı. Rusya ve İran'ın İdlib'de sivilleri hedef aldığını savunan Erdoğan, "Bundan sonra saldırı olursa Soçi'ye bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağız. Rejimi belirlediğimiz sınıra kadar kovalayacağız" dedi.

ERDOĞAN: IDLİB'TE GÜCÜMÜZÜ TAHKİM ETTİK

Erdoğan, konuşmasının devamında, "Şubat ayı sonuna kadar rejimi gözlem noktaları gerisine çıkartmakta kararlıyız. Havada karada ne gerekiyorsa tereddüt etmeden bunu yapacağız. İdlib’deki askeri gücümüzü ciddi oranda tahkim ettik" sözleriyle de İdlib'den çekilme niyetinde olmadığını gösterdi.

RUSYA DIŞİŞLERİ: SİVİLLERİ HEDEF ALMIYORUZ

Erdoğan'ın Rusya ve rejimin İdlib'de sivilleri vurduğu yönündeki iddialarına Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Yeni Tehlike ve Tehditler Dairesi Direktörü Vladimir Tarabrin, Moskova ve Şam'ın Suriye'de sivilleri vurmadığını ifade etti.

SURİYE ORDUSU: İŞGALE YANIT VERMEYE HAZIRIZ

Türk devletinin İdlib'de askeri yığınak yapmasına tepki gösteren Suriye Genelkurmay Başkanlığı, "Silahlı Kuvvetler anayasal ve ulusal görevlerini yerine getirmeye devam edecektir. Türk işgalinin saldırılarına yanıt vermeye, ülke ve halkının güvenliğini savunmaya hazırdır" açıklaması yaptı.

ABD: ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNMAYACAĞIZ

İdlib konusunda Türk devletine tam destek veren ABD'den ise bugün farklı bir açıklama geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, "Askeri olarak müdahale edeceğimizi sanmıyorum. Durum kötü ama biz Rusların, İranlıların ya da Esad'ın tüm kötü eylemlerini durdurma pozisyonunda değiliz” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: HEYETLERİMİZ MOSKOVA'DA GÖRÜŞECEK

Tüm bu gelişmelerle beraber Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'den bir heyetin Rusya'ya giderek İdlib konusunda görüşmeler yapacağını söyledi. İdlib gündemiyle son bir hafta da Ankara'da iki kez Rus ve Türk heyetleri bir araya gelmiş, ancak somut bir sonuca varılmadığı açıklanmıştı.