Roboskî'nin katillerine 109 aydır ceza yok

Roboskî İçin Adalet Girişimi, 109 aydır katliamcılar yerine ailelerin cezalandırıldığını belirtti, "Adalet için mücadele hepimizin görevidir" dedi.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboskî köyünde Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledildiği katliamın 109. ayına dair açıklama yaptı.

 'KATİLLER DEĞİL, AİLELER CEZALANDIRILDI'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’ndeki toplantıda konuşan Girişim üyesi Tanju Gündüzalp, “Katliamdan bu yana ailelerin adalet adına attıkları her adımda engellemelerle, hukuksal olarak önlerinin kapatılmasıyla ve güçlü bir cezasızlık politikası ile karşılaştılar. Hiç kimse yargılanmadı, hiç kimse cezalandırılmadı” dedi.
Bu hukuksuzluğa rağmen adaleti talep eden ailelere karşı davalar açıldığını hatırlatan Gündüzalp, şöyle dedi: “Aile bireyleri cezaevlerine konuldular, hak aramanın cezalandırıldığı fiili bir durum yaratıldı. Ve devlet neredeyse yüzyıldan fazladır yürütmüş olduğu yüzleşmeme ve cezalandırmama sistematiğini Roboski katliamında da ortaya koyarak aslında sistemde hiçbir şeyin değişmediğini ve değişmeyeceğini hepimize gösterdi."
“Barış talebinin cezalandırıldığı yerlerde savaşın olmadığını kim iddia edebilir ki" diyen Gündüzalp, “Bizler katliamların, cinayetlerin, faili meçhullerin izini sürenler ve adaleti talep edenler olarak barışı da sonuna kadar savunacağız. Bizler biliyoruz ki barışçıl bir ülkede katliamlar yaşanmaz, faili meçhul cinayetler sistematik olarak devam etmez” şeklinde konuştu.

'ADALET İÇİN MÜCADELE GÖREVİMİZ'

Roboskî Katliamı’nda adaletin sağlanması için ısrarlarını sürdüreceklerini vurgulayan Gündüzalp, şunları söyledi:
"Roboskî aydınlatılırsa, karanlıkta kalmış pek çok dava aydınlatılacaktır. Ankara’nın karanlık koridorlarında cezasızlıkla ödüllendirilmiş vakalar açığa çıkacaktır. Kaybedilen ve faili meçhul 17 bin insan için adaletin sağlanmasının önü açılacaktır. Cumartesi Anneleri'nin bu topraklarda en uzun verimli mücadelesinin amacı, tüm bu faili meçhul vakaların ortaya çıkarılması, yakınlarına ne olduğunun bilinmesi ve adaletin sağlanmasıdır. Bu taleplerin bile yasaklandığı yerde insani olan ne varsa, adil olan ne varsa onun için mücadele edilmesi hepimizin görevidir."