Rojava'da ibadet daha huzurlu hale geliyor
Rojava'da ibadet daha huzurlu hale geliyor
Rojava'da ibadet daha huzurlu hale geliyor
Merkezi Güney Batı Kürdistan’ın Dêrik kentinde olan Ewqaf Komitesi, Til Koçer’de Faruq Cami ile okulları onarmaya başladı. Faruq Cami ile okulları, El Kaide’ye bağlı silahlı gruplar tarafından tahrip edildiği belirtiliyor. Serêkaniyê’de yaşayan Hıristiyanlar ise bir yıl aradan sonra Meryem Ana Kilisesi’nde ayin yaptı ve barış için dua etti.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) silahlı gruplarının Til Koçer’i ellerinde bulundurduğu sırada kentin birçok kurumunu olduğu gibi cami ve okullarını da tahrip ettiği ortaya çıktı. Kendilerini İslami hareketler olarak tanıtan IŞİD’in devlet kurumları yanında okul ve camileri de yağmalaması tartışmalara yol açtı.
EL KAİDE KURANI KERİMİ YERLERE ATTI
El Kaide’ye bağlı grupların Faruq Camisi ve Şerietê ilkokulunu bölgede sivillere yönelik saldırılar için üs olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Çeteler buradan ayrılırken kurumlardaki ve kutsal mekânlardaki eşyaları yağmaladığı ve başta Kuranı Kerim olmak üzere kutsal kitapları yerlere attıkları bildirildi.
Til Koçer çetelerin elinden kurtarıldıktan sonra YPG’nin kenti mayınlardan temizlediğini, Ewqaf Yardım Komitesi’nin ise Faruq Camisi ile Şerîetê ilkokulunu onarma başladığı belirtildi. Ewqaf Komitesi tamirin tüm masraflarını üstleneceğini söyledi.
Konu hakkında bilgi veren Ewqaf Komitesi’nden Dêrikê Seid, okul ile cami incelediklerini ve Til Koçer şehir yönetimine tamir için gerekli masrafı üslendiklerini bildirdi. Til Koçer’deki kent yönetimi tarafından bu işle görevlendirilen Mihemed Seid kentteki kurumların bir an önce onarılarak halkın hizmetine açılacağını söyledi.
HIRİSTİYANLAR BİR YILDAN SONRA KİLİSELERE GİDEBİLDİ
Serêkaniyê’de yaşayan Hıristiyanlar bir yıl aradan sonra Meryem Ana Kilisesi’nde ayin yapabildi.
IŞİD’nin Serêkaniyê’ye girdiğinde kiliseleri yağmalayarak tahrip etmişti ve kentte bulunan Hıristiyanları tehdit etmişti. Bu yaklaşımlardan sonra kentte bulunan Hıristiyanlar uzun süre ayin yapamamıştı.
YPG’nin kenti kurtarmasından sonra burada bulunan Hıristiyanlar rahat bir nefes alabildi. Hıristiyanlar bir yıl aradan sonra Meryem Ana Kilisesi’ndeki ilk ayinlerini gerçekleştirdi. Pazar günü gerçekleştirilen ayinde huzur içinde geçtiği bildirildi.
Hıristiyanların ayinde barış için dua ettiği öğrenildi.
ASURİLER MASKELİ BAYRAMINI KUTLADI
Til Temir’de bulunan Asuriler ise Barbara bayramını kutladı. Kutlamalar kentteki Meryem Ana Kilisesi’nin çağrısı üzerine önceki gün düzenlendi. Merasime katılanlar geleneksel olarak farklı elbiseler giydi ve çeşitli maskeler taktı.
Asuriler bayramlarında geleneksel danslarını yaparak şarkılarını söyledi.
Asuri efsanesine göre Barbara, putperest olan ailesinden ayrılarak Hıristiyanlığı kabul etmesi üzerine ailesi onu öldürmek istedi.
Barbara ise farklı elbiseler giyip tarlalarda ve köylerde saklanarak ya da yüzünü insanlara göstermeyerek hayatta kalmaya çalıştı.
Barara Asuriler için her koşul altında inancına bağlı kalarak yaşamayı sembolize ediyor.