Rojava Devrimi İçin Avukat Dayanışması yola çıktı
Rojava Devrimi İçin Avukat Dayanışması yola çıktı
Rojava Devrimi İçin Avukat Dayanışması yola çıktı
13-17 Ocak günlerinde Rojava'nın Cizire kantonunda incelemelerde bulunacak olan Rojava Devrimi İçin Avukat Dayanışması, bugün İstanbul'da yola çıktı. Dayanışma 17-18 Ocak günlerinde de Suruç sınırında olacak.
Rojava Devrimi İçin Avukat Dayanışması, Rojava'nın Cizire kantonuna gerçekleştireceği ziyaret öncesinde İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
Heyette, Ankara Barosu'ndan Kazım Bayraktar, İstanbul Barosu'ndan İlknur Alcan, Dayanışmacı Avukatlar'dan Av. Sabri Kuşkonmaz, Demokrasi İçin Hukukçular'dan Muhammet Taner Avşar, SDP'li avukatlardan Sinan Varlık, Ezilenlerin Hukuk Bürosu'ndan Özlem Gümüştaş, Açılım Hukuk Bürosu'ndan Kemal Toraman ve Asrın Hukuk Bürosu'ndan Mazlum Dinç yer alıyor. ETHA ve ANF muhabiri Arzu Demir, Evrensel gazetesinden Erdal İmrek ve Birgün gazetesinden Elçin Yıldıral heyete eşlik edecek.
Yarın Güney Kürdistan'daki Semelka kapısından Cizire kantonuna geçmeyi planlayan heyet, 17 Ocak'a kadar Rojava'da kalacak, dönüşte ise Suruç'a geçerek, nöbet eylemine katılacak.
Dayanışma adına açıklama yapan Avukat Gümüştaş, Aralık ayında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, "Aralık ayı boyunca İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaptığımız toplantılarda dayanışmanın somut görevlerini ve yapabileceklerimizi konuştuk. Kolektif tartışmaların ürünü olarak da elinizdeki bu programa ulaştık" dedi.
Daha geniş bir heyetin gitme talebinde bulunduğunu ancak bölge koşulları ve diplomatik nedenlerle sayının azaltıldığını bildiren Gümüştaş, ziyaretlerin önümüzdeki dönemde de süreceğini söyledi.
HEYETİN PROGRAMI
Gümüştaş, heyetin programı hakkında ilgi verdi:
"13 Ocak'ta bölge yetkilileri ile görüşecek olan Dayanışma, 14 Ocak'ta TEVDEM, PYD, Batı Kürdistan Halk Meclisi, Yekitiya Star, Kadın Meclisi, Kadın Akademisi, Kadın Evi ve Kadın Bilim Merkezi yetkilileri ile görüşecek. 15 Ocak'ta Yasama ve Yürütme Meclisi, Adalet Bakanlığı, Yüksek Anayasa Meclisi ve Yüksek Seçim Komiserliği, Hukuk Akademisi ve Uzlaşma Komisyonu ile görüşecek olan Dayanışma, Halk Meclisi toplantısına katılacak. 16 Ocak'ta ulusal topluluk kurumları temsilcileri, Şengal'den göz eden Ezidiler, Savunma Bakanlığı, YPG/YPJ ve enternasyonal güçlerin temsilcileri ile görüşecek olan Dayanışma, 17 Ocak'ta temaslarını tamamlayacak.
HEYET SURUÇ'A DA GİDECEK
Asrın Hukuk Bürosu'ndan İbrahim Bilmez, Rojava devriminin hak ettiği ilgiyi yeterince görmediğine dikkat çekti, "Hem insani hem de hukukçu olarak yapacaklarımız var. Oradaki görüşmelerin ardından yapılacak yardımlar somutlandırılacak. Hukukçu olarak yapacaklarımız var. Rojava'ya sınır olan devletlerde, hak ihlalleri yaşanıyor. Bunları uluslararası alana taşımak istiyoruz" dedi. Rojava'da demokratik özerklik sisteminin hayata geçirilmeye çalışıldığını söyleyen Bilmez, "O model hayata geçirilirse, Türkiye için de model olacaktır" diye konuştu. Rojava'da kurulan hukuk sisteminin de Türkiye'ye örnek olduğunu belirten Bilmez, "Hem oradan öğreneceğimiz hem de bizim de katkı sunacağımız şeyler olacaktır" dedi. Avukat İbrahim Bilmez, hafta sonu Suruç'ta yapılacak nöbete tüm avukatları davet etti.
'ROJAVA BİZİM İNSANLIĞIMIZA KATKI SUNACAK'
ÖDP'li avukatlardan Sabri Kuşkonmaz, "İradenin özgür koşullarda devrim, barış ve demokrasinin olabileceğinin temel örneğini Rojava devrimi gösterdi. Bizim Rojava'ya vereceklerimizden çok, Rojava'nın bize kendi insani gerçeklerimize destek sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
İstanbul Barosu'ndan Avukat İlknur Alcan, Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu hatırlattı, "Rojava devriminde kadınların var oluşu üzerine de incelemelerde bulunacağız" dedi. Türkiye'de kadınların her gün toplumsal yaşamdan kopartılmaya çalışıldığına dikkat çeken Alcan, "Bizim için çok önemli bir deneyim olacak" diye konuştu.
SDP'li avukatlardan Sinan Varlık, ziyaretlerini "Devrimin kalbine gidiyoruz" diye tanımladı ve ekledi: "Rojava'da kurulan sistemin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Rojava'da ifadesini bulan devrim, hem Ortadoğu halklarına ve dünya halklarına önemli bir devrimci alternatiftir. Devrimin kazanımlarını görmeye, öğrenmeye gidiyoruz."
Ankara Barosu'ndan avukat Kazım Bayraktar, "Ortadoğu'nun faşist karanlığı için Rojava, demokratik bir halk devrimi gerçekleşti. Sosyalizmin yolunu açacak olan bir devrim. Ortadoğu enternasyonalizmi için de bir fırsat sunuyor. Bu nedenle de ayakta kalmalı" diye konuştu.
Açılım Hukuk Bürosu'ndan Kemal Toraman, Nisan başında Türkiye dışından avukatların yoğun katılımının olduğu bir heyetin de Rojava'ya gideceğini söyledi.
Demokrasi İçin Hukukçular'dan Muhammet Taner Avşar, Rojava'daki gelişmelerin yüzyıllık karanlıkları parçaladığını söyledi, "Bu dayanışmaya herkesin bir yerden el uzatması, omuz vermesi gerekiyor. Ortadoğu'nun halklara giydirmek istediği gömleği halklar parçalayacak. Rojava bunun yolunu açtı" dedi.
Suruç'a yapılacak ziyarete ilişkin Avukat Kemal Aytaç söz aldı.
Aytaç, Suruç sınırında 17-18 Ocak'ta avukat nöbeti tutulacağını, savaş mağduru Kobanelilerin ihtiyaçlarını karşılanmasına katkı sunacaklarını söyledi.
Avukat Gümüştaş, heyetin izlenimlerine dair hazırlayacağı raporun daha sonra açıklanacağını belirtti.