Rojava ve Suriyeliler geleceğin modelini tartışıyor

"Birleşik Suriye ortak yaşam ve halkların kardeşliğinin teminatıdır” sloganıyla Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi toplantısı, Girkê Legê’ye bağlı Rimêlan kasabasında toplandı.

Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi toplantısında konuşan Cizîr kantonu Eşbaşkanı Şêx Himêdî Deham El-Hadî ile Girê Spî özyönetimi Eş Başkanı Mensûr Selûm, Suriye krizine çözüm bulmak, Suriye için demokratik ve merkezi olmayan bir sistem inşa ederek tüm Suriye halklarının haklarını güvence almak için bir araya toplandıklarını belirtti.

"Birleşik Suriye ortak yaşam ve halkların kardeşliğinin teminatıdır” sloganıyla Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi toplantısı, Girkê Legê’ye bağlı Rimêlan kasabasında toplandı.

Rojava ve Kuzey Suriye bölgelerinden 200 delegenin katıldığı Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi toplantısının açılış konuşmasını yapan Cizîr kantonu Eş Başkanı Şêx Himêdî Deham El-Hadî, şunları ifade etti: “Büyük bir inanç ve ısrarla Suriye’de devam eden krize çözüm için burada toplanmış bulunuyoruz. Rojava ve Kuzey Suriye halklarını özyönetimi için iyi bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu nedenle yaşadığımız anlar tarihidir. Umarım tüm toplantı katılımcıları da bu büyük sorumluluğun ve omuzladıkları ağır yükün bilinciyle hareket ederler. Bizler de tüm gücümüzle buna destek olacağız”

Girê Spî özyönetimi Eş Başkanı Mensûr Selûm da toplantı bileşenini selamlayarak şöyle konuştu: “Bu toplantımız Suriye’nin ve Suriye halklarının birliği, haklarını elde ettikleri bir toplantı olacaktır. Bu da kuşkusuz YPG/YPJ ve QSD güçlerimizin amansız direnişleri sayesinde gerçekleşmekte ve bu toplantıyla Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanmış olacaktır.”

Suriye’nin kaderinin dışarda, Suriye halklarının görüşleri alınmadan tartışıldığına da dikkat çeken Mensur Selum, “Bunlar böylece kendi düşüncelerini ve projelerini Suriye halklarına dayatmak istiyorlar. Ama bu toplantımız da bu beyhude çabalara en anlamlı cevap olacak, çözümsüzlükte ısrar çabalarını boşa çıkaracaktır” dedi.

Konuşmalar ve divan seçimi ardından toplantı basına kapalı olarak devam ediyor.