Rusya ve Ukrayna arasında kömür ve elektrikte uzlaşma
Rusya ve Ukrayna arasında kömür ve elektrikte uzlaşma
Rusya ve Ukrayna arasında kömür ve elektrikte uzlaşma
Rusya, Ukrayna ile yaşadığı enerji sorununda da kısmi tavizler vermeye başladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, Ukrayna’ya ön ödeme yapılmadan kömür ve elektrik ihracatı yapılmasına karar verdiğini duyurdu.
Kremlin Sarayı sözcüsü Dimitri Peskov tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın gaz sevkiyatı için talep ettiği ön ödemelerin, kömür ve elektrik ihracatı için geçerli olmayacağı belirtildi. Tass ajansına konuşan Peskov, alınan kararın ‘Putin’in Ukrayna halkını destekleme’ kararlılığının göstergesi olduğunun altını çizdi.
Gözlemciler ise, Rusya’nın yeni kararının ‘Ukrayna’yı desteklemeden’ ziyade, Kiev’in ambargo uyguladığı doğudaki Rus bölgelerini desteklemek için alındığını düşünüyor. Bağımsızlık yanlısı Rus grupların hakim olduğu Dombass bölgesi (Donetsk ve Luhansk bölgeleri) aylardır gıda ve enerji blokajı ile karşı karşıya. Bu bölgelerdeki şehirlerde elektriğin yanı sıra ısınma için gerekli olan enerjilere ulaşılamıyor.
Ukrayna yönetimi son olarak, Rusya’nın Mart ayından bu yana ilhak ettiği Kırım yarımadasına verilen elektriği kesmişti. Cuma gününden Kırım’daki tren ve otobüs seferlerine elektrik veren hatlar da devre dışı bırakılmıştı.
Rusya yönetimi, Ukrayna’ya yapmayı planladığı kömür ve elektrik ihracatının bir kısmından Kırım’ın faydalanmasını da umuyor. Başbakan Yardımcısı Dimitri Kozak, Ukrayna’ya yapılacak sevkiyatların bir kısmının Kiev tarafından Kırım’a aktarılmasını umduklarını söylerken, konuya ilişkin bir anlaşmanın henüz imzalanmadığını kaydetti.
Ülkesinin Ukrayna’ya aylık 500 bin ton kadar kömür sevkiyatı yapmayı planladığını belirten Kozak, elektriğin de ‘uygun şartlarda’ satılacağının altını çizdi. Kozak, Ukrayna’ya satılacak elektriğin Rus pazarındaki fiyattan verileceğini ve daha önceki fiyatlardan düşük olacağı bilgisini de verdi.
Ukrayna’nın önemli kömür yatakları Donbass bölgesinde bulunuyor, ancak Mart ayından bu yana süren çatışmalar nedeniyle buradaki madenlerin birçoğunun işletilmesine ara verilmiş durumda.
Şimdiye kadar 4 bin 700’ü aşkın kişinin yaşamına mal olan çatışmalar Ukrayna ordusu ile Donetsk ve Luhansk’da tek yanlı olarak ilan edilen halk cumhuriyetlerine bağlı militanlar arasında yaşanıyordu. Ukrayna ve Batılı ülkeler, Rusya’nın bağımsızlık yanlısı Rus gruplara silah ve asker yardımı yaptığını iddia ediyorlar.
ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile diğer bazı müttefik ülkeleri, Rusya’ya yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararı almışlardı. Rusya, yaptırımların iki haftadır etkin olan ekonomik krizdeki payının yüzde 30 civarında olduğunu kabul etmişti.