SADAT, devlete çalıştığını itiraf etti
Cumhuriyet'ten Çiğdem Toker, SADAT'ın denetlenemeyen yapısına dikkati çekerek, şirketin devlete çalıştığını itiraf ettiğini aktardı.
Cumhuriyet'ten Çiğdem Toker, SADAT'ın denetlenemeyen yapısına dikkati çekerek, şirketin devlete çalıştığını itiraf ettiğini aktardı.
Cumhuriyet Yazarı Çiğdem Toker, dünün ardından, Kuzey Kürdistan'daki savaş suçlarında rol üstlendiği ifade edilen SADAT'a ilişkin ikinci bir yazı kaleme aldı.
"Gayrinizami harp, ya da yaygın deyimle kontrgerilla eğitimi verdiğini, sitesinde açıkça duyuran Sadat A.Ş. İle ilgili temel sorun, devlet aygıtı tekelinde olduğunu varsaydığımız askeri ve güvenlik 'hizmetlerin' devlet denetimi dışında olması" diyen Toker, şu ifadelere yer verdi:
"Sadat A.Ş, faaliyetlerinin denetlenmediği, Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) şirkete “Denetleme görevimiz yok” yazısı gönderdiğini “bazı karalama kampanyası”na cevap olarak yeniakit.com.tr sitesinde yayımlanan açıklamasında ayrıntılarıyla aktarıyor.
Danışman kadrosunda Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın da yer aldığı şirket, 27 Haziran tarihli açıklamasında, kurulduktan sonra devlete 'gelin bizi denetleyin' dediğini belirtiyor."
'CUMHURBAŞKANLIĞI VE BAŞBAKANLIK NEZDİNDE ÇALIŞTIK...'
Toker, denetlenme aşaması hakkında ise şu bilgileri verdi:
-“Savunma Sanayi Hizmet Sektörü”nün denetlenmesi esaslarını oluşturacak Tesis Özel Güvenlik Belgesi (TÖGEK) hazırlayarak MSB’na başvurmuş.
-Fakat Bakanlığın Teknik Hizmetler Dairesi, şirkete gönderdiği yazılı cevapta Savunma Sanayi Hizmet Sektörünün Türkiye’de bir mevzuata tabi olmadığını, denetim görevleri bulunmadığını bildirmiş.
-Şirket bunun üzerine, savunma sanayii mevzuatını düzenleyen iki yasaya (5201 ve 5201 sayılı) savunma sanayii hizmet sektörünün de dahil edilmesini istemiş.
-Bu amaçla taslak yasa maddeleri hazırlamış; -buraya dikkat- "TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, MSB, İç İşleri Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı nezdinde çalışmalar yürütmüş.”
Çiğdem Toker'in yazısında, şirketin kendisini tanımlarken, ABD menfaatlerine uygun faaliyet yürüten savunma danışmanlık şirketlerine atıfta bulunularak, "SADAT A.Ş.’nin amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yetişemediği İslam ülkelerini de bu şirketlerin tasallutundan kurtarmaktır" denildiği de aktarılıyor.
Sadat A.Ş’nin yönetim kurulu başkanı ise emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi.
TUNCEL GÜNDEME GETİRMİŞTİ
DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Lice'de 34 köylünün yakılmak istendiğini açıklamış, "34 köylüyü asker gözaltına alıyor. Bir birim geliyor. Sakallı, kollarında Arapça yazısı olan bir ekip benzin getirtip köylüleri yakmaya çalışıyor. 'Yakacağız' diyor. Oradaki askeri subay izin verse belki de yakacaklar. Subay itiraz ediyor. Kendisinin gözaltına aldığını bu kişileri alaya bildirdiğini dolayısıyla böyle bir şey yapamayacağını söylüyor. O gelen birim kimse ise nereye bağlıysa bunların hepsi terörist, hepsini yakacağız kimseye hesap vermek zorunda değiliz diye halkı yakmakla tehdit ediyor. Belki orada o subay müdahale etmezse şu an 34 insanda diri diri yanmış olacak" demişti. Tuncel, "Sadat" adında bir örgütlen bahsedildiğini söylemişti.