Sadece TÜGVA’da değil tüm yurtlarda AKP faaliyetleri var

Öğrenciler bir taraftan barınma problemi ile karşı karşıyayken diğer yandan KYK yurtlarında AKP ve tarikat örgütlenmelerinin kıskacında. Daha ucuz diye öğrencilerin kaldığı İlim Yayma Cemiyeti yurdu tarafından gezi diye AKP mitingine dahi götürülüyorlar.

Covid-19 salgını sonrası üniversitelerin örgün eğitime açılmasıyla farklı şehirlere giden öğrenciler, artan kira fiyatları ve kendilerine yurt hakkı çıkamaması yüzünden barınma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde barınma hakkı eylemleri yapıldı.

Öğrencilerin barınma hakkı mücadelesi devam ederken Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) ve görece daha ucuz olan yurtlarda barınmak zorunda kalan öğrencilerle konuştuk.

Peki, her şey barınma sorununu çözmekle bitiyor mu? Öğrencilerin cevabı hayır.

Özellikle TÜGVA belgeleriyle ortaya çıkan ve AKP’nin eğitim alanında Gülen Cemaati’nden kalan boşluğu doldurmak için yürüttüğü yapılanmanın bir başka ayağı da barınma sorunu çeken öğrencilerin kaldığı yurtlarda hayata geçiriliyor.

BAZI YURTLARDA MANEVİ DESTEK ODALARI VAR

Adını vermek istemeyen kadın öğrencilerden bir tanesi 2019’da, İstanbul’da bir yurda yerleştiğinden bu yana dikkatini ilk çeken şeyin çok sayıda ‘eğitim kursu’ duyurusu olduğunu söylüyor: “Kurslar genellikle din ile alakalı ya da milliyetçi içerikte. Dışarıdan yani sivil kadınlar gelip bazı kurslar veriyor. Çoğu başörtülü kadınlar bunlar. Yurdun blok blok bir Whatsapp grubu var. Yönetimin kullandığı bu gruplardan bize ne zaman, nerede dini sohbetler yapılacağının mesajları gelir. Her bloğun girişinde yine bu dini grupların afişleri ve el broşürleri bulunur. Bu sohbete katılan öğrenciler, örneğin muhafazakâr ama yine de yurt ortamında olduğu için daha rahat giyinen arkadaşlarımızı uyarıyorlardı, ‘böyle giyinmeyin’ vs. diyerek.

Ben 3 bin kişilik bir kız öğrenci yurdunda kalıyorum. Normalde ailelerimiz bile girmezken yurda dini sohbet adı altında getirilen bir grup erkek alındı. AKP’ye yakın tüm isimler yurtlarda konferansa geliyor. Bizler halay çektiğimiz için bile idareye şikayet edilirken bazı arkadaşlarımızdan duyduğumuza göre bazı KYK yurtlarında ‘manevi destek odaları’ oluşturulmuş. Buralarda ‘gel, biz senin sorunun çözüm bulacağız, namaz kılarsan sorunların çözülür’ gibi telkinlerde bulundukları anlatıldı.”

MÜDÜR AJANLIK TEKLİF ETTİ

Kadın öğrenci örneklerin sadece cemaatleşme ile ilgili olmadığını da anlatıyor. Dicle Üniversitesi’nde okuyan bir erkek öğrencinin kendilerine ilettiği bir olayı da anlatıyor: “Ailesi ve kendisi muhafazakâr bir arkadaş. Yurtta yemek yediği sırada bir grup gelip dini sohbetlere çağırıyor kendisini. O da bir iki katılıyor daha sonra demek ki güvenilir olduğunu düşündüler ki yurt müdürü de odasına çağırıyor. ‘Bizim çocuklarla takılıyormuşsun, o yüzden sen bana bu yurtta neler dönüyor, neler oluyor anlat’ diyor, yani üstü örtülü bir ajanlık teklif ediyor. Hatta şunu da diyor ‘Biz öğrencilerin güvenliğini düşünüyoruz, geçen hafta panoya ‘Anadilde eğitim istiyoruz’ yazan kimdi?’ Bu arkadaşımız çok korkup daha politik olan diğer öğrenciler yanına giderek, ‘Ben böyle bir şey yapmak istemiyorum’ diye anlatıyor. İstanbul’da da bazı öğlencilerin bizi takip ettiğinin farkındayız; hem yönetimin hem de çalışanların bize olan sert tavırlarının da buradan ileri geldiğini hatta fırsat buldukları an bizi atabileceklerini de biliyoruz. ”

GEZİ DİYE AKP DİYARBAKIR MİTİNGİNE GÖTÜRÜLDÜLER

KYK yurdu hakkı çıkmayan ya da kiralık evde kalamayanların barındığı, ucuz ve yarı özel olarak geçen İlim Yayma Cemiyeti yurtlarında kalan öğrencilerin durumu da farklı değil. Kocaeli’ndeki bu yurtlarda kalan öğrencilerden biri daha ucuz olduğu için mecburen burayı tercih ettiğini söylüyor.

Buradaki durum KYK yurtlarına göre daha farklı. Zira doğrudan AKP’nin ileri gelenlerinin sohbetlerine davet edildikleri, sabah namazına kaldırıldıkları bir düzende kalıyor öğrenciler.

Kendi ifadeleri ile doğrudan anlatmak istemeyen öğrenci şu bilgileri veriyor: Öğrencileri İlim Yayma Cemiyeti yurtlarına yönlendirenler bizzat kamu personeli. Örneğin KYK yurt müdürleri başvuran ve yedekte olan öğrencilere buralara gitmelerini tavsiye edebiliyor.

Tam olarak tarihi vermek istemeyen öğrenci Kocaeli’ndeki İlim Yayma Cemiyeti yurdunda Diyarbakır gezisi için öğrencilere duyuru yapıldığını fakat yolun yarısında ‘Öncesinde Erdoğan’ın orada mitingi olacak oraya katılıp daha sonra şehri gezdireceğiz’ denilerek Kocaeli’nden Diyarbakır mitingine insan taşındığını söylüyor.