Sadr ve Abadi, Irak hükumetini istifaya çağırdı

Iraklı Şii Lider Mukteda El Sadr ile eski başbakanlardan Haydar Abadi, Adil Abdulmehdi hükumetini istifaya etmeye çağırdı.

Irak’ta yaklaşık iki aydır devam eden hükümet karşıtı gösterilerin son iki haftadır yeniden şiddetlenmesinden sonra dün gece Necef’te İran Konsolosluğu’nun yakılması, bugün Zikkar eyaletine bağlı Nasıriye’de göstericilere ateş açılarak 16 kişinin öldürülmesi üzerine Iraklı Şii Lider Mukteda El Sadr ile eski Başbakanlardan Haydar Abadi sert açıklamalar yaptı.

Resmi Twitter hesabından bir açıklama yapan Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr, hükümet karşıtı gösterilerde daha fazla kan akmaması için hükümeti acilen istifa etmeye çağırdı.

“Hükümetin istifa etmemesi Irak’ta sonun başlangıcı olacaktır. Yolsuzlukla suçlanan hükümeti desteklemem söz konusu olmaz ve onlarla hiçbir koalisyon ya da seçime katılmam” diyen Sadr, İran’ın Necef Konsolosluk binasının ateşe verilmesi ile ilgili bazı çevreler tarafından yapılan açıklamalara ise şöyle yanıt verdi: “Herhangi bir yabancı misyon temsilciliğine saldırı emri verseydim bunu açıkça ilan ederdim. Ülkede körü körüne bir fitne yaşanıyor. Ülkemiz ikinci Suriye’ye dönüşmemeli."

Gösterilerin barışçıl olarak sürmesini desteklediğini bir kez daha söyleyen Sadr, Şii kutsal mekanlara saldırılmaması gerektiğini belirtti.

ABADİ: IRAK VE IRAKLILAR BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYALAR

Irak’ta tansiyonun yeniden yükselmesine ve tehlikeli gidişata ilişkin bir açıklama da eski Başbakan Haydar Abadi’den geldi. Abadi Adİl Abdulmehdi hükumetini vakit geçirmeden istifaya çağırırken Irak ve Iraklıların güvenliğinin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Abadi BM gözetiminde erken seçim talebini yineleyerek şunları söyledi: “Yeni bağımsız bir hükumet kurulmalı. Hırsızlık yapan ve yolsuzluğa adı karışanların hepsi yasalar önünde hesap vermeli ve yargılanmalılar. Yurttaşlarımız ve ülkemizin ileri gelenleri tehlikeyi görmeliler.”