‘Saliha Aydeniz irademizdir’

İstanbul ve Adıyaman’da Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin yapılan açıklamada, “Kürt kadınlar faşizmin karanlığını yıkacak, Saliha Aydeniz irademizdir” denildi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA), DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz hakkında dokunulmazlığının kaldırılması yönünde  Meclis Hazırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporu protesto etmek için Beyoğlu ilçesinde bulunan DBP İstanbul Danışma Bürosu binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Saliha Aydeniz vîna jinan û parlamentera gelan e, dê jin faşîzmê hilweşînin” pankartının açıldığı açıklamada kadınlar ellerinde “Berxwedan jiyan e”, “Bijî tekoşîna jinan”, “Ez jin im, Kurd im, li wir im” dövizlerini ellerinde taşıdı. Açıklamada sık sık, “Jın jiyan azadî”, “Bijî tekoşîna jinan” sloganları atıldı.

Açıklamayı DBP Genel merkez İstanbul Danışma bürosu yöneticisi Dilara Kılıçkıran okudu.

'KÜRT KADINLARI YILDIRAMAYACAKSINIZ'

Açıklamada ilk olarak konuşan TJA aktivisti Güldem Doğan, Saliha Aydeniz'in yönelik bir aydır dokunulmazlığının kaldırılması için bir linç kampanyasının yürütüldüğünü altını çizdi. Doğan, AKP-MHP iktidarının her sıkıştığında kadın mücadelesini hedef aldığını dikkat çekti. Doğan, “Burada bir kez daha erkek devlet sistemine sesleniyoruz. Yaşamın ve siyasetin her alanında yürüttüğünüz cezasızlık ve kirli politikalarınıza karşı kadınları, kadın mücadelesi yürüten yol arkadaşlarımızı ve Kürt kadınlarını yıldıramayacaksınız. Biz kadınlar bu sistemi yıkıp yerine özgür ve eş yaşamı kuracağız. Mücadele asla vazgeçmeyeceğimizi ve geri adım atmayacağımızı tekrar belirtiyoruz. Saliha Aydeniz kadınların iradesidir. Bizler alınan bu hukuksuz kararı tanımadığınızı en yüksek en yüksek sesimizle Saliha Aydeniz'in yanında duyacağımızı haykırıyoruz“ dedi.

İKTİDARIN KADIN GÜCÜ KARŞISINDA ACİZLİĞİ

Ardından açıklamayı okuyan DBP Genel merkez İstanbul Danışma Bürosu yöneticisi Dilara Kılıçkıran, AKP-MHP iktidarının ülkenin umudu olan demokratik muhalefet güçlerine karşı baskı politikalarını devreye koyduğunu belirtti. Kılıçkıran, “Demokratik muhalefetin en dinamik aktörü olan Kürt halkı ve özellikle Kürt kadınlarına karşı iktidarın takındığı tutumu inkar etme, baskılama ve mümkünse yok etme politikası temelinde nasıl uyguladığını yakıcı biçimde görmekteyiz. Bunu karşısında yılmayan geri adım atmayan kadın gücü karşısında iktidarın girdiği aciz tutum ise gözler önündedir” diye belirtti.

MECLİSİN İRADESİNE DARBE

Halkın tecride karşı gerçekleştirdiği Gemlik Yürüyüşün’e karşı iktidarın şaşkına döndüğünü vurgulayan Kılıçkıran, Aydeniz’in polis saldırısına tepki gösterdiği için hedef haline geldiğini belirtti. Kılıçkıran, “Erdoğan’ın talimatı üzerine hakkında fezleke hazırlandı. Eşbaşkanımızın dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezleke Alt Komisyonu’nda kabul görerek dokunulmazlığı kaldırılmalı kararı alındı. Halkımızın ve milletvekillerimizin gösteri ve yürüyüş hakkı kanunlara ve anayasaya aykırı talimatlarla engellenirken, vekillerimiz darp edilirken, tehdit edilirken ses çıkarmayan meclis başkanı, halkın iradesini temsil eden Saliha Aydeniz’in kendisine karşı uygulanan zorbalığa karşı tepki göstermesi üzerine, dokunulmazlığının kaldırılması için açıklama yaptı. Seçilmiş her vekilimize yapılan saldırı meclisin iradesine darbedir” diye vurguladı.

'AYDENİZ İRADEMİZDİR'

Kadınları, susturmaya, sindirmeye çalışan iktidarın bir gün kaybedeceğini vurgulayan Kılıçkıran, “Kürt Kadınları faşizmin karanlığını yıkacak esas dinamik olmaya daha büyük kararlılıkla devam edecekler. Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığını kaldıran ve bu girişime ses çıkarmayan tüm güçler bilsinler ki bu karanlık herkesi yutacak. Kazananlar halkıyla birlikte yürüyen, demokrasi mücadelesi verenler olacaktır. Bizler buradan Eşbaşkanımıza ve tüm seçilmişlerimize dönük geliştirilen saldırı konseptini bir kez daha kınıyoruz. Tüm demokratik kamuoyuna itirazını yükseltme ve faşizmle daha kararlı mücadele etme çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Ve diyoruz ki Saliha Aydeniz irademizdir” diye konuştu.

ADIYAMAN’DA DA TEPKİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman Kadın Meclisi de, Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına tepki göstermek amacıyla il binalarında basın toplantısı düzenledi.

HDP'li kadınların katıldığı açıklamada konuşan HDP Adıyaman İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, iktidarın Türkiye halklarına tecrit, yoksulluk, açlık ve savaş gerçekliğini dayattığını belirterek “İktidar ise ülkenin kurtuluş umudu olan demokratik muhalefet güçlerine karşı baskı politikalarını akıl almaz yöntemlerle baskılamakta ve tehdit etmektedir” dedi.

“İktidar, demokratik muhalefetin en dinamik aktörü olan Kürt halkı ve özellikle Kürt kadınlarına karşı inkar, baskı altına alma ve mümkünse yok etme politikalarını devreye koymaktadır” diyen Karınca, “Tecrit siyasetinin ülkemizi zifiri bir karanlığa sürüklediği açıktır. Halkımız tüm baskı ve zulme rağmen tecride karşı çözümün adresi olarak gördüğü Gemlik’e yürüme iradesini göstermiştir.  Bunun karşısında şaşkına dönen iktidar güçleri bir yandan halkın gündemini gizlemek, bir yandan da demokrasi güçlerinden intikam alırcasına DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz’i, 12 Haziran’da İstanbul’da tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik yürüyüşüne katıldığı ve polisin saldırısına tepki gösterdiği için hedef göstermiştir” ifadelerini kullandı.