Sanal ağlarda Kirmanckî kampanyası başlıyor

Dünya Anadil Günü kapsamında "#ZoneMuwaXoQeseyke" hashtagi ile başlatılacak kampanyaya katılım çağrısı yapıldı.

Dersim İnşa Kongresi (DİK), Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) başta olmak üzere 14 sivil toplum örgütü, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kirmanckînin yaşaması için “Kirmanckî bilen son insan ölmeden ana dilini konuş” başlığıyla bir kampanya başlatıyor. Kampanyanın detayları 21 Şubat’ta yapılacak bir basın toplantısıyla paylaşılacak.

PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Kampanya, 21 Şubat Pazar günü #ZoneMuwaXoQeseyke hashtagi ile sanal medya üzerinden düzenlenecek. Pazar günü herkesin ana dili ile çektiği video ve görsellerle katılım sağlaması istendi.

Tehlike altındaki diller arasında yer alan Kirmanckînin yaşatılması için başlatılacak kampanyanın startı, Dünya Anadili Günü olan 21 Şubat Pazar günü yapılacak basın açıklamasıyla Türkiye saatiyle 20:00, Avrupa saatiyle 18:00’da düzenlenecek hashtag üzerinden verilecek.

Kampanyayı düzenleyen kurumlar, başta Dersim coğrafyası olmak üzere, Türkiye metropolleri ve diasporada Kirmanckînin yaşatılmasına ilişkin önlerine bir dizi program koyduklarını belirterek, yakın zamanda yapacakları çalıştay sonrası çalışmalarını kamuoyuyla paylaşacakları bilgisini verdi.

 KAMPANYAYI DÜZENLEYENLER

Kampanyayı düzenleyen kurumlar şunlar:
"Dersim İnşa Kongresi
 
Dersim Araştırmalar Merkezi
 
Demokratik Alevi Dernekleri
 
Demokratik Alevi Federasyonu
 
Platforma Komeleyên Demokratên Herem
 
Demokratik Yerel Dernekler Platformu
 
Dersim Soykırım Karşıtı Derneği,
 
Malatya Kürecik İnisiyatifi,
 
Kormeç Derneği,
 
Koçgirililer Derneği,
 
Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF)
 
Orta Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN) 
 
Karakoçan İnisiyatifi
 
Xınıs Derneği."