Sandık seferberliği: Yetki halkta
Seçim takvimi başlamadan ikametgâh işlerini yapmak daha kolay olarak değerlendiriliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin bu çalışmalara katılması da isteniyor.
Seçim takvimi başlamadan ikametgâh işlerini yapmak daha kolay olarak değerlendiriliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin bu çalışmalara katılması da isteniyor.
Kürdistan'da soykırımcı saldırılarda yıkılan mahallelerdeki seçmenlerin nerede oy kullanacakları, bu mahallere kayıtlı olan seçmenlerin sandıklarının nerelere kurulacağı henüz belirsizliğini koruyor. Seçmenleri sandığa taşımak için HDP ve DBP'lilerin çalışmalarını planlarken, bu çalışmaları yürütenlere dönük gözaltı ve tutuklamalar da sürüyor.
İlk aşamada göç edenlerin hareketlendirilmesi planlanıyor. Seçim takvimi başlamadan ikametgâh işlerini yapmak daha kolay olarak değerlendiriliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin bu çalışmalara katılması da isteniyor.
HDP'liler, partinin eş başkanından milletvekillerine, yöneticilerinden üyelerine kadar çok sayıda kişinin tutuklu olmasından yola çıkarak, "Artık yetki halktadır. Herkes kendi mahallesine taşınan yurttaşlarımızın kaydının olup olmadığını kontrol etsin. Parti artık sizsiniz. Demokratik yollarla bu iktidarı durdurmak mümkün. Bunun için de halk eğer bütün olanaklarını kullanırsa, bu saldırıları püskürtebilir, iktidarın tüm bu savaş politikalarını boşa düşürebilir" diyor.
TEKNİK BİLGİLER
Yıkılan mahallelerin seçmenleri;
1- Aynı ilçenin başka mahallelerine taşınmış olabilir,
2- Aynı ilin başka ilçesine taşınmış olabilir,
3- Farklı illere göç etmiş olabilirler.
Gittikleri yerlerde nüfus müdürlüklerine adres bildiriminde bulunmuşlarsa, zaten artık o mahallenin, ilçenin ya da ilin seçmeni olmuş durumdalar ve yıkılan mahallelerindeki kayıtları otomatik olarak düşer.
Başka mahalleye, ilçeye ya da ile göç etmiş olup, gittikleri yerdeki nüfus müdürlüklerine yeni adres bildiriminde bulunmayanlar, halen yıkılan mahallenin seçmeni olarak görünürler. Ancak bu, referandumda oy kullanabilecekleri anlamına gelmiyor. Çünkü listeler askıya çıkarıldığı anda herhangi bir parti "bu mahallede ev yok, dolayısıyla seçmen de yok" diyerek seçmen listesine itirazda bulunursa, tüm seçmenler ilgili seçim kurulu kararıyla silinir.
Önümüzdeki bir referandum olduğu için seçmenlerin oyunu nerede kullanacağının bir önemi yok; önemli olan oyunu kullanması.
Göç etmiş olanlar nereye gitmiş olursa olsun, kayıtları yıkılan mahallede olsun ya da olmasın; bulundukları yerdeki ilçe nüfus müdürlüğüne gidip yeniden kayıt yaptırmalı.
Bu konuyla ilgili HDP il ve ilçe örgütlerinden, çalışanlarından veya seçmenlerinden yardım alınabileceği açıklandı. HDP yetkilileri, "Bizzat inisiyatif alabilirler, kendileriyle birlikte başkalarını da yönlendirebilirler, bizzat götürebilirler" dedi.
KAYDI OLMAYAN VEYA KAYDINI TAŞIMAK İSTEYENLERE
Seçmen kaydı olmayanlar veya seçmen kaydını bulunduğu yere taşımak isteyenlere de şu bilgiler verildi:
"Kendi adınıza olan; kira sözleşmesi/tapu ya da bir faturayla bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğüne giderek kaygınızı hemen yaptırabilirsiniz.
Evdeki diğer bireyleri yanınızda götürerek birlikte kaldığınıza dair beyanda bulunarak onları da yazdırabilirsiniz.
Öğrenciler ve ev arkadaşları da aynı şekilde kayıt yaptırabilirler."