Sarısülük ailesi ve HDK heyeti cezaevi önündeydi

Sarısülük ailesi ve HDK heyeti cezaevi önündeydi

“Halklar arasında barış, eşitlik ve kardeşlik köprüsü” kurmak için Amed’in Lice (Licê) ilçesi Kayacık (Hêzan) Köyü’nde karakol yapımı protesto eden halkın üzerine askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın ailesini ziyaret eden Ethem Sarısülük’ün kardeşi ve yengesi ile HDK heyeti, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne gerçekleştirdiği ziyaretle 14 Temmuz direnişinde yaşamını yitirenleri andı.

“Halklar arasında barış, eşitlik ve kardeşlik köprüsü” kurmak için Amed’in Lice (Licê) ilçesi Kayacık (Hêzan) Köyü’nde karakol yapımı protesto eden halkın üzerine askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın ailesini ziyaret eden HDK heyeti, ardından Amed’e gelerek DTK’ye ziyaret gerçekleştirdi. DTK Daimi Meclis üyesi ile görüşme gerçekleştiren HDK heyeti, siyasal gelişmelere ilişkin görüştü.

Heyet ardından Gezi Parkı direnişine polis saldırısını protestolar sırasında 1 Haziran günü Ahmet Şahbaz adlı polis tarafından vurularak yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün yengesi Çiğdem Sarısülük ile kardeşi İkrar Sarısülük, Ankara Barış Annesi İnisiyatifinden Münibe Koç, 78’liler Derneği, HDK Amed Meclisi’nin de katılımıyla Diyarbakır E Tipi Cezaevi önüne giderek 14 Temmuz direnişinde yaşamını yitirenleri andı.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından kitle adına açıklamada bulunan 78’liler Derneği yönetim kurulu üyesi Ahmet Andiç, Ankara’dan Kuzey Kürdistan’a gelerek karakol yapımına ‘dur’ diyen ve 28 Haziran günü karakol yapımına karşı gerçekleştirilen yürüyüşte askerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın ailesini gerçekleştirilen ziyareti çok anlamlı bulduğunu vurguladı. Kürt ve Türk halklarının ortak mücadelesinin önemine dikkat çeken Andiç, 14 Temmuz büyük ölüm orucu direnişine ilişkin ise “5 Nolu Cezaevi 12 Eylül faşizmi darbesi sonrası Kürtler için bir cehenneme çevrildi. Kürtlük adına bir şey bırakmak istenmedi” dedi. Andiç, Kemal Pir, Hayri Durmuş ve Akif Yılmaz şahsında devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri selamlayarak sözlerini tamamladı.

HDK Ankara Meclisi üyesi Harun Çakmak ise, “Şuan önünde bulunduğumuz bina insanlık tarihinin utanç abidesidir” dedi. Türk cezaevlerindeki işkencelere işaret eden Çakmak, 14 Temmuz’da PKK’nin önder kadroları tarafından başlatılan direnişin önemine değinerek, “Onların yok etmeye çalıştığı halk büyük bir güç oldu. Onlar hayatı uğrunda ölecek kadar sevdi” dedi.

Konuşmaların ardından kitle cezaevi önüne kırmızı gül bıraktı.