Serxwebûn gazetesi 472. sayısıyla okurlarıyla buluştu

Serxwebûn gazetesi 40. yılında yayınlanan 472. sayısı ‘Devrimci Halk Savaşı Zamanı Gerilla ile Kürt halkı her yerde direnişte’ manşetiyle okurlarına ulaştı.

Gazetenin 472. sayısında güncel siyasal değerlendirmeleri kaleme alan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Türk sömürgeciliğinin Başûrê Kurdistan’a yönelik son işgal saldırısına değiniyor. 24 Nisan’da başlayan saldırının nedenlerini ele alan Karasu, AKP-MHP faşist iktidarını ayakta tutma yanında, Kürt halkının özgürlük mücadelesini ezip Kürt soykırımını gerçekleştirme yönünde stratejik hedefine dikkat çekiyor. Önder Apo ile gerçekleşen ve yarıda kesilen telefon görüşmesinin şifrelerini aydınlatan Mustafa Karasu, yapılan görüşme ile soykırım politikasının sıradanlaştırılmak istendiğini söyleyerek herkesin buna göre tutum alması gerektiğini aktarıyor.

Mustafa Karasu yazısında ayrıca, faşist Türk yönetiminin uyguladığı özel savaş yöntemlerinden, Garê zaferine, 8 Mart, Newroz ve 4 Nisan’da ortaya konulan toplumsal tepkiden 1 Mayıs’ın nasıl güçlü kutlanması gerektiğine kadar geniş bir yelpazedeki konuları kapsamlı değerlendiriyor.

Önder Apo’nun kişilik ve karakter yapılanmasının oluşum seyrini kaleme alan PKK Yürütme Komitesi Duran Kalkan ise çocukluğundan itibaren Önder Apo’nun yaşamını, dönemin siyasal koşullarıyla birlikte kaleme aldığı yazısı, Önderlik şekillenişinin nasıl büyük bir emek yoğunlaşması olduğunu belirtiyor. 24 yaşında PKK’nin kuruluşunun ilk tohumlarını atan Önder Apo’nun ‘Kürdistan Sömürgedir’ tek cümlesiyle başlayan özgürlük serüveni ve oluşturduğu dil, tarz, tempo ve örgütlülüğün nasıl ele alınması, nasıl anlaşılması gerektiği konularına değiniyor.

PKK Merkez Komite Üyesi Xalîde Engîzek ise Serxwebûn gazetesinin sorularını yanıtlıyor bu sayıda. Önder Apo’nun Kürt kadını ve dünya kadınları açısından taşıdığı anlam ve önemi ele alan Xalîde Engîzek, yürütülen mücadele ile yaratılan kazanımları genişçe değerlendiriyor. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’ın sadece pasta keserek kutlanmaması gerektiğini, bu günün ağaç ekilerek, yaşamı güzelleştirerek ve yaşamı paylaşarak geçirilmesinin daha doğru bir anlayış olduğunu belirtiyor. 

Serxwebûn gazetesi orta sayfasına ise her zamanki gibi Önder Apo’dan bir derlemeyi alıyor. Önder Apo’nun ’Sosyalizm’de ısrar insan olmakta ısrardır’ adlı kitabından alınan çözümlemede, ABD ile ilişki-çelişkinin nasıl olacağına ilişkin yıllar öncesinden yapılan değerlendirmeler günümüze de ışık tutuyor. Ayrıca Önder Apo çözümlemesinde, gerçekleşen sosyalizm deneyimlerini ele alıp derinlemesine tahlil ederek, demokratik sosyalizmin teorik, yaşamsal perspektifini oluşturuyor.

Önder Apo’nun 72. doğum yılı dolayısıyla yayınlanan bir başka yazıda ise Önder Apo’nun kendi toplumsallığını nasıl yarattığını, bunun felsefi boyutları ve özgürlük arayışı ayrıntılı bir şekilde kaleme alındı.

Gazete yazarlarından Cemal Amed ise bu sayıda ‘Kürdistan halkının ve Türkiye’nin gündemi HDP’nin kapatılması değil, AKP-MHP faşizminin yıkılmasıdır’ diyor. 2015 sonrası faşist Türk devletinin işgalci-soykırımcı politikalarını ele alan Amed, HDP’nin kapatılması tartışmalarının Garê bozgunu ardından gündeme getirildiğini belirterek, HDP’nin direnişi ve başarılarının yeterince görülmediği eleştirisini yaparak, temel gerçekler olan AKP-MHP faşizminin yıkılması gerçeğinden de kopulmaması değerlendirmesi yapıyor.

Serxwebûn gazetesi bu sayısında ayrıca Cihan Erbaş’ın Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleşen Demokratik Özerklik deneyimini ele alan yazısına yer veriyor. Kapitalist modernite güçlerinin Ortadoğu’da oluşturduğu statünün tarihsel arka planına ışık tutan Erbaş, ABD’nin Kürt politikasını kapsamlı değerlendiriyor. Özellikle Rojava ve Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşanan çatışmanın iki çizgi çatışması, Demokratik Modernite çizgisiyle toplumcu güçlerin, kapitalist modernite ile de iktidar ve egemen güçlerin çatıştığını belirtiyor.

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta ise bu sayıda Şengal gerçeğini ve soykırıma karşı gerçekleşen direnişi kaleme aldı. Êzidî toplumunun ilk kez Önder Apo öncülüğünde gelişen Özgürlük Hareketi'ne güvenerek mücadelesini örgütlediğini belirten Avesta, 73. Ferman’dan sonra Êzidî toplumunun yeni bir doğuşu yaşadığını, yaşadığı acıları güce dönüştürdüğünü aktarıyor.

Serxwebûn gazetesi bu sayısında Kürt basıncılığında önemli bir yeri olan ve uzun yıllar Serxwebûn gazetesinde de emek harcayan, 11 Nisan 1998 tarihinde şehit düşen Enver Polat’ı (Selçuk Şahan) taşıyor sayfalarına. ‘Mavidir Avaşin’in suları’ adlı kitabı da yazan Enver Polat’ın, Kürdistan dağlarına gittikten sonra karşılaştığı Ekin adlı genç gerillaya ilişkin kendi kaleminden anısını okurlarıyla paylaşıyor.

Serxwebûn gazetesi arka kapağında, 27 Ekim 2020 tarihinde şehit düşen ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurulan Dalokay Şanlı’nın (Sinan Dersim-Mirxan) tam sayfa resmini ’Su Gibi’ adlı şiirle paylaşıyor. KCK Yürütme Komitesi Üyeliği, HPG Komuta Konseyi Üyeliği ve son olarak HBDH Yürütme Komitesi Üyeliği görevlerini yürüten gerilla Dalokay Şanlı, Özgürlük Mücadelesi’nin bir çok alanında mücadele yürütmüş ve binlerce insanda derin bir iz bırakmış büyük bir devrimci olarak anıldı.