SES: Açlık grevleri için hemen adım atılmalı!

SES, açlık grevlerinin kritik aşamada olduğu uyarısında bulunarak, hemen adım atılması çağrısında bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven’in 76’ncı gününe giren ve tüm cezaevlerine yayılan açlık grevlerine dair genel merkez binasında basın toplantısı yaptı.

SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, sendikalarına ulaşan bilgilere göre, 22 Ocak tarihi itibarıyla 60 cezaevinde 293 kişinin açlık grevi eyleminde olduğu aktardı.

'KRİTİK AŞAMA' UYARISI

Açlık grevlerinin kritik aşamaya geldiği uyarısında bulunan Kara, şunları söyledi: “Özellikle Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan ve süresiz dönüşümsüz açlık grevinin 76’ncı gününde olan Leyla Güven’in bitkin ve yorgun olduğu, ciddi kilo kaybı yaşadığı, görme bozukluğu olduğu, tansiyon düşüklüğü yaşadığı, eklem ve kas ağrıları çektiği, bulantı nedeniyle sıvı almada zorlandığı, ses ve gürültüye karşı hassasiyetinin olduğu ve özellikle son bir hafta içerisinde enfeksiyon bulgusu olabilecek ateş yüksekliği şikayetlerinin olduğu, avukat ve ziyaretçi görüşmesine çıkmakta zorlandığı ifade edilmektedir."

‘MALTA BİLDİRGESİ'NE UYGUN DAVRANILMALI'

Kara, Adalet ve Sağlık Bakanlığı’nın Malta Bildirgesi’ne uygun bir hassasiyet gözetmesi çağrısında bulundu. 

Tutsakların hekim seçme ve 2’nci bir görüş alma hakkının kullandırılmasını talep eden Kara, sendika olarak böyle bir talep olması halinde sorumluluk alacaklarını söyledi.

'SAKATLIK YA DA ÖLÜM GETİREBİLİR!'

Kara, şöyle devam etti: 

“Açlık grevlerinin herhangi bir aşamasında cezaevi kurumlarının olası şeker, tuz ve vitamin yasağı, yaşam hakkı bağlamında zamana yayılmış işkence ve kötü muamele olarak ele alınabilecek bir tutumdur. Bu ve benzeri tutumlar ne yazık ki, geçmiş yıllardaki açlık grevlerinde sakat kalma ya da ölümle sonuçlanabilecek ağır sonuçların yaşanmasına neden olmuştur.

İhtiyaçları olan su, tuz, şeker ve B1 vitamininin sağlanması, kendilerine bakamayacak duruma geldiklerinde refakatçilerinin olması, zor kullanmaktan kaçınılması gibi konular ek sağlık sorunları ortaya çıkmasını engelleyecektir. Açlık grevlerinde ‘sıvı, B grubu vitamin, tuz, şeker ve karbonat’ alımı yaşamsal olduğu kadar, eylem sonlandıktan sonra kalıcı beyin hasarlarının önlenmesi açısından da kritik önemdedir."

Açlık grevindekilerin durumlarının tespiti için sağlık örgütleri ve insan hakları örgütlerinden oluşan bir heyetin cezaevlerini ziyaret etmesi gerektiğini söyleyen Kara, hükümeti diyalog zemini oluşturarak gerekli adımları atmaya çağırdı.