Almanyada Türkiye iç ve dış politikası üzerine yaptıðı çalışmalar ile tanınan siyaset bilimci ve gazeteci Günter Seufert, Türkiyenin Suriye politikasındaki hedefinin Esadın yanı sıra Kürtler olduðunu söyledi. Seufert, Türkiyenin Suriye politikasında son bir yıldaki keskin dönüşümünü de AKPnin sünni-Müslüman kimliðine baðladı.
Sosyal demokrat eðilimli Frankfurter Rundschau gazetesine konuşan Berlin Bilim ve Siyaset Vakfı (Stiftung Wissenschaft und Politik) Türkiye uzmanı Günter Seufert, Türkiyenin Suriye politikasına ilişkin sorularını yanıtladı. Seufert, Türkiyenin Suriyeye yönelik politikasındaki keskin deðişimde AKP'nin kimliði etkili oldu. Seuferte göre devletteki sünni eðilimli bu siyasi kimlik Türkiyeyi Suriyede Müslüman kardeşler dışındaki tüm oluşumları (Ilımlı Aleviler, Dürziler, Hristiyanlar, Kürtler vs.) geri plana iterek, Katar-Suudi eksenli bir politika oynamasına yol açıyor.
AKPNÝN ÇÝZGÝSÝ GERÇEK ÝSLAMÝYETLE ALAKALI DEÐÝL
Türkiyede islamileşme tartışmalarına da deðinen Günter Seufert, AKP içindeki islami yönün muhafazakar ve Türk milliyetçisi yönden daha aðır olamayacaðını söylüyor. Seufert, eðer gerçekten bir islamileşme eðilimi olmuş olsa, hiç bir sorun çıkmadan yine müslüman olan Kürtlere kültürel ve politik hakları tanınır ve siyasete dahil edilebilinirdi. Bugünkü Türk-Müslüman politik elit için karar verici etken sadece din deðildir, önemli olan oturulmuş milliyetçilik. Şu andaki hükümet kendisinden öncekilerin kırık fay hattı dediðimiz politikalarını da üzerine alarak eski iç politik çatışmaları devam ettiriyor şeklinde konuştu.
TEZKERE ABDYE BAÐLI OLARAK KULLANILACAK
Türkiyenin şu andaki Suriye politikasındaki hedefin Esadın yanı sıra Kürtler olduðunu kaydeden Seufert, Mecliste kabul edilen tezkerenin ABDnin askeri bir müdahaleye destek vermesi halinde kullanılacaðı görüşünde. Seufert, Ankaranın Suriye Kürtlerinin otonomi çabaları ve PKK ile işbirliðinin gelişmesine tahammül etmeyeceðini göstermek istediðini de kaydediyor.
Türkiyenin komşuları ile olan sorunlarının ekonomiye etkisinin olacaðını belirten Seufert şöyle dedi: Türkiye bölgede refah düzeyi üreten bir sanayiye dayanan tek ülke. Ekonomisi ihracata baðımlı ve barışçıl ilişkilere dayanan ferah bir bölgeye ihtiyacı var ki Komşularla sıfır sorun politikası da bunu amaçlıyordu. Suriye artık transit ülke olarak kullanılan bir ticari partner deðil ve Suriye politikası Ýran ve Irak ile olan ilişkileri de gerdi. Ve tüm bunlar Türkiyenin ihracatı için hiç de iyi deðil.
Stiftung Wissenschaft und Politikda Türkiye uzmanı olarak çalışmalarını sürdüren Günter Seufert, uzun yıllar Ýstanbulda baðımsız gazeteci olarak çalıştı. Seufert, din, milliyetçilik, AB gibi konular üzerine birçok bilimsel makale ve kitap çalışmasına katıldı.