Siirt’te eğitimciler anadilde eğitim için alanlardaydı

Siirt’te eğitimciler anadilde eğitim için alanlardaydı

‘Laik, bilimsel, anadilinde eğitim ve demokratik yaşam’ talebiyle, Siirt’te okulları boykot eden eğitimciler, alanlara inerek düzenledikleri yürüyüşler ile taleplerini haykırdı. Siirt Eğitim Sen öncülüğünde, KESK, İHD, HDP, DBP, CHP yöneticileri ve yüzlerce kişinin katılımı ile yürüyüş gerçekleştirildi.

Eğitim emekçilerinin “Laik, bilimsel, anadilinde eğitim ve demokratik bir yaşam” şiarıyla bir günlük greviyle ile ilgili Siirt Eğitim Sen Kızılay İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Sendika binası önünde bir araya gelen eğitim emekçileri, üzerlerine “Grevdeyiz” yazılı önlükler giyerken Arapça, Kürtçe ve Türkçe “Yaşasın laik, bilimsel, anadilinde eğitim ve demokratik yaşam mücadelemiz” yazılı pankart açtı.

Alkış ve ıslıklar eşliğinde buradan Güres Caddesi’ne doğru yürümek isteyen kitleye, polisler “Pankart ile yürüyemezsiniz, yasak” diyerek engellemek istedi. Eğitim emekçileri ve polis arasında süren tartışmanın ardından sendikacılar, “Zaten grev yaptığımız, basın açıklamalarına katıldığımız için bizlere soruşturma açıyorsunuz, pankartımızı açacağız-soruşturmanızı siz açın” diyerek tepki gösterirdi.

Burada açıklama yapan Eğitim-Sen Siirt Şube Eşbaşkanı Serdar Batur AKP hükümetinin de siyasi hedefleri doğrultusunda bu sistemi kullandığını ifade etti. Batur, bütün toplumların birbirinden farklı özelliklere ve inanışlara sahip olduğunu dile getirerek, "Devletin bütün inanç, kimlik ve dünya görüşleri karşısında eşit mesafede durması gerekirken, sadece belli bir inanç sisteminin kural ve ibadetini okullarda bütün öğrencilere dayatması kabul edilemez bir durumdur" dedi. 

Hükümetin anadile yaklaşımının özgür ve demokratik yaşam anlayışına karşı iktidar tarafından açık bir savaş ilanı olduğunu belirten Batur “Türkiye’de okullar ve üniversiteler başta olmak üzere, bütün eğitim kurumları, iktidarın ırkçı, mezhepçi, ayrımcı ve otoriter uygulamaları ile eliyle gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırılmıştır. Son olarak "iç güvenlik paketi" gibi örneklerini ancak faşist, totaliter rejimlerde göreceğimiz düzenlemelerle laik, bilimsel eğitim anlayışının yanı sıra Anadilinde eğitim eşit, özgür ve demokratik yaşam anlayışına karşı iktidar tarafından açık bir savaş ilanı söz konusudur” dedi.

Açıklama sırasında yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, açıklama alkış ve ıslaklarla sona erdirildi.