Sistem iş cinayetleri rejimine dönüştü

Şubat ayının sonunda OHAL dönemine ilişkin ayrıntılı bir rapor açıklamaya hazırlanan İSİG, "Sistem iş cinayetleri rejimine dönüşüyor" yorumunu yaptı.

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'ne göre, OHAL döneminde işçi cinayetleri artarken, inşaat, tarım ve taşımacılık iş kollarının yanı sıra metal, tekstil ve konaklamada da işçiler yaşamını yitirdi. Şubat ayının sonunda OHAL dönemine ilişkin ayrıntılı bir rapor açıklamaya hazırlanan İSİG, "Sistem iş cinayetleri rejimine dönüşüyor" yorumunu yaptı.

İSİG Meclisi'nden Ercan Zincir ve Murat Çakır, artan iş cinayetlerine ilişkin ANF'nin sorularını yanıtladı. 

Zincir ve Çakır'ın verdiği bilgiye göre, 2016 yılının başından OHAL'in uygulamaya girdiği 21 Temmuz'a kadar toplamda bin 45 işçi yaşamını yitirdi. Ocak'ta 119, Şubat'ta 144, Mart'ta 160, Nisan'da 172, Mayıs'ta 127, Haziran'da 210 ve Temmuz ayının 21'ine kadar 113 işçi, iş cinayetlerine kurban gitti. 

21 Temmuz'dan sonra kalan 20 gününde 63, Ağustos'ta 206, Eylül'de 150, Ekim'de 169, Kasım'da 196 ve Aralık'ta 141 olmak üzere toplam 925 iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Murat Çakır, yıllık yüzde 9 oranında bir artış olduğunu belirtti, "Ocak ayında da bir önceki aya göre artış var" dedi. 

İş cinayetlerine ilişkin dikkat çeken bir başka veri ise; yaygınlık kazanması. İnşaat, tarım ve taşımacılığın yanı sıra metal, tekstil ve konaklamada da artış görünüyor. Ayrıca metal ve kimya sektöründe büyük fabrikalarda da iş cinayetleri yaşanıyor. 

İSİG verilerini, ulusal ve yerel basına yansıyan haberler ile işçiler, işçi aileleri, işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının bildirimleri ile oluşturuyor. 

3. havalimanı inşaatında yaşanan iş cinayetlerine dikkat çeken Zincir, "İşçi ölümlerine ilişkin ayrıntı öğrenilemiyor. Örneğin havalimanında işçi cinayeti yaşanıyor, uzaktan fotoğrafı çekiliyor. Ancak olay yerine girilmesine izin verilmiyor ve cenaze kaldırılıp götürülüyor" dedi. 

Çakır, artan iş cinayetleri için "Seri iş cinayetleri yaşanıyor. Sistem adeta iş cinayetleri rejimine dönmüş durumda" yorumunu yaptı. Artışın nedenlerinin ekonomik sıkışma nedeniyle artan çalışma süreleri ve işçi sayısının azaltılması olduğunu altını çizen Çakır, "Önümüzdeki dönemi net olarak göremiyoruz. İş cinayetlerinde artış ya da azalma konjonktürel olarak değişebilir. Ancak ortada bir artış ivmesi var. Ayrıca işçiler lehine çıkartılmış tek bir KHK yok. Aksine FETÖ ile alakası olmayan binlerce emekçi işsiz kaldı. Direnişler ve grevler yasaklandı. Geçtiğimiz günlerde Petrol-İş Sendikası'nın Türk Petrolleri AŞ'nin özelleştirilmesine karşı yapacağı eylem engellendi. Ardından da şirket varlık fonuna devredildi" dedi. 

Ercan Zincir, işten çıkartılanlar arasında sendika temsilcileri ya da iş güvenliği sorumlularının da olduğuna dikkat çekti, "Ayrıca kiralık işçi uygulaması da OHAL ile yasallaştı" diye konuştu.

İş cinayetlerinde ölen işçilerin yüzde 75-80'inin muhafazakar işçiler olduğunu belirten Çakır, "Bu işçiler AKP'ye oy veren işçiler. Bir kısmı da MHP'ye oy veren işçiler. Aslında AKP, kendi kitlesine karşı da vefasızlık yapıyor" dedi.