Sivas Katliamı Davası’nda duruşma kısa sürdü

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Sivas Katliamı Davası kısa sürdü. Bir sonraki duruşma Ekim ayına ertelendi.

Sivas Ana Davası, 2012'de zaman aşımına uğratılmıştı. Katliamın firari sanıkları Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünden devam eden davanın duruşması, Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ile Hollanda Büyükelçiliği'nden gözlemcilerin katıldığı gözlendi.

Dava avukatlarından Şenal Sarıhan, sanıkların aşama aşama salıverildiğini ve 1994’ten bu yana tüm sanıkların yurtdışına kaçtığını söyledi.

Sarıhan, şöyle savunma yaptı: “Hala iade olmadılar. Zaman aşımından yararlanıp kurtuluyorlar. Bugün davası görülen firari 3 sanık Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş, yakalanıp Türkiye’ye getirilmeli. Almanya’da bir partinin milletvekili soruyor: Sivas sanıklarını hala iade etmemişsiniz? Gelen yanıtta, 'Türkiye’ye, güvenliğinin sağlanması koşuluyla geri gönderdik' diyor. Eren Ceylan’ın yıllar önce iade edildiği görülüyor ama bu sanık hala yakalanmadı. Murat Sonkur için de 'Vatandaşlığa aldık, istihbaratta kullanıyoruz' cevabını veriyorlar. Burada ciddi ihmaller var."

Katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, davanın Alevi Soykırımı olduğu tepkisinde bulunurken, uluslararası ceza mahkemelerine gideceklerini söyledi.

Dava avukatlarından Özgür Piroğlu, bu davanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğini kaydetti.

Piroğlu, “Çorum, Maraş ve Gazi katliamları da Alevi soykırımlarıdır. Madımak, Çorum ve Maraş’ın devamıdır. Katliamı yapanların isimleri hala İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesi içinde yer almamaktadır" dedi.

Avukat Hüsniye Şimşek, katliamın yapıldığı tarihe ait tüm bilgi ve belgelerin Kültür Bakanlığı’ndan istenmesini ve bunların dosyaya eklenmesini talep etti.

Mahkeme başkanı, sanıklar yakalanmadığı için duruşmanın bu kadar kısa sürdüğünü savundu.  

Avukatların taleplerini reddeden mahkeme, bir sonraki duruşma 6 Ekim'e erteledi.