Strasbourg’daki oturma eylemi sonuç alıncaya kadar sürecek

Strasbourg'ta 22 Şubat'ta TJK-E ve KCD-E öncülüğünde başlayan oturma eylemi, sonuç alıncaya kadar sürecek.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit, Türk devletinin Kürdistan’daki soykırım saldırılarına Avrupa’nın sessizliğini protesto etmek amacıyla Fransa’nın Strasbourg kentindeki AK önündeki oturma eylemi sürüyor. Eylem tertip komitesi, bir sonuç alıncaya kadar sürdürme kararı aldığını açıkladı.

Fransa’nın Strasbourg kentinde, Türk devletinin Kürdistan’daki katliamlarına sessiz kalan Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve İşkenceyi Önleme Komitesi'ni (CPT) harekete geçirmek amacıyla 22 Şubat Pazartesi günü TJK-E ve KCD-E öncülüğünde başlayan oturma eylemi sürüyor.

Eylemlerine devam eden Kürtler, Avrupa kurumlarının taleplerine vereceği cevapları almak için eylem süresini uzattı.

Eylem Tertip Komitesi adına açıklama yapan Rojda Yıldırım, kitlenin de görüşlerini alarak talepler kabul edilene kadar eylemi uzatma kararı aldıklarını belirtti.  Temel talepleri olan Kürdistan’daki katliamlara karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) sessiz kalması ve tedbir kararı almasına dönük bu eylemi uzatma kararı aldıklarını söyleyen Yıldırım, “Bu çerçevede görüşmeler devam edecek. Esasında bu eylemin muhatabı AİHM'dir, ama Avrupa Konseyi de bu konuda sorumlu. Biz Türk devletinin Avrupa Konseyi'nden çıkartılamasını istiyoruz. Her gün eylem yapmaya devam edeceğiz. Öcalan üzerindeki tecridin de bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda açıklama bekliyoruz. Ve bu taleplerimize cevap olarak hiçbir yanıt yok. HDP Milletvekili Sayın Faysal Sarıyıldız’ın da yaptığı görüşmelere bir cevap verilmedi. Bizler de bu taleplerimize somut bir cevap verilene kadar bu eylemimizi sürdürme kararı aldık" dedi.

Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre ve Fransa’dan gelerek eyleme katılan Kürdistanlılar, girişimler sonuç verinceye kadar eylemlerine devam etmede kararlı olduklarını açıkladı.

HER GÜN FARKLI ETKİNLİKLER

Geçen bir haftalık süre içinde her gün farklı eylem ve etkinliklerin yapıldığı oturma eyleminde; özellikle kadınların öncülük ettiği kitlesel yürüyüşle AİHM’ne 1500 civarında mahkemelere müdahil olma dilekçesi sunuldu. Farklı kurum ve kuruluşlardan heyetler eylemi ziyaret ederek kitleyi selamladı ve mücadelede birlik ve destek sözleri verildi. Özyönetim üzerine tartışmalar yürütüldü, sunumlar yapıldı. Kadına karşı şiddetle mücadele, Faşizme karşı mücadele, Kürdistan tarihinde ve günümüzde soykırımlar konulu paneller düzenlendi. İnançlar etkinliklerinde sivil Cuma namazı kılındı ve Kürtçe hutbe okundu. Bakur Belgeseli ve Mavi Ring film gösterimi yapıldı.

29 SUBAT – 1 MART EYLEM PROGRAMI

29 Şubat: Demokratik Ulus semineri

1 Mart: Asuri-Süryani inanç etkinliği

2 Mart: PYD Eşbaşkanı Salih Müslim in katılacağı canlı yayın

3 Mart: FEDA (Demokratik Alevi Fedarasyonu) ziyareti

4 Mart: Êzîdî inanç günü

5 Mart: Zübeyr Aydar- Adem Uzun’un katılımı ile panel

6 Mart: PJAK semineri

7 Mart: Türkiye ve Kürdistan delegasyonları

8 Mart: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği

Tertip Komitesi 12 Mart günü yapılacak merkezi bir mitinge kitlesel katılım ve duyarlılık çağrısı yaptı.