Strasbourg’daki tarihi direniş 46’ncı gününde

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrindeki açlık grevi 46’ıncı gününde devam ederken, geride kalan sürede Avrupalı seçilmişler başta olmak üzere geniş kesimlerin desteği sağlandı.

Strasbourg’da başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi, kararlılıkla sürüyor. Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecridin kesin olarak kırılması şiarıyla başlatılan açlık grevine ararlarında KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, eski Milletvekili Dilek Öcalan, gazeteci Gülistan İke, siyaset bilimci Kardo Bokani ve siyasetçi Mustafa Sarıkaya’nın da olduğu 14 eylemci katılıyor.

EYLEMCİLERİN SAĞLIK DURUMU

Geçtiğimiz gün eylemcilerden Kerem Solhan’ın rahatsızlanarak teşhis amaçlı hastaneye kaldırıldığı açlık grevinde, sağlık durumlarında görülen ciddi belirtilere rağmen eylemciler oldukça kararlı bir duruş sergiliyor. Eylemcilerin birçoğunda aşırı kilo kaybına bağlı olarak kaslarda erime, halsizlik, yorgunluk, kalp ve nabız ritimlerinde anormallikler, şeker değerlerinde anormallikler gibi çok sayıda tehlike arz eden semptomlar başgösteriyor.

Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği açlık grevi eylemcileri, sağlık durumlarına etkisi olmasına rağmen kitlelerle birebir görüşmeye devam ediyor. Konuya ilişkin eylemcilerin durumunu yerinde takip eden Dr. Fahrettin Gülşen’den yapılan açıklamada, özellikle hasta olan ziyaretçilerin eylemcilerle temasının olmaması gerektiğine dikkat çekilmişti.

Ancak Dr. Gülşen’in değerlendirmelerine göre, ziyaretçiler aynı zamanda açlık grevi nedeniyle fiziksel olarak giderek zayıflayan eylemcilerin morali açısından da oldukça pozitif bir rol oynuyor.

En son Pazartesi günü yapılan tetkiklere göre sağlık durumları riskli olarak görülen eylemcilerin Yüksel Koç, Kerem Solhan, Ayvaz Ece, Gülistan İke ve Ekrem Yılmaz oldukları öğrenilmişti.

FARKLI KESİMLERDEN DESTEK ZİYARETLERİ

Açlık grevinin başladığı 17 Aralık’tan bu yana Avrupa’daki onlarca Kürdistani ve Türkiyeli kurumun yanı sıra çok sayıda inanç birliği yöneticileri de destekliyor. Eylemcileri ziyaret edenler arasında KNK, Kongra-Gel ile Avrupa’daki Kürt kurumlarının çatı örgütü Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) bileşenlerinin yöneticilerinin yanı sıra Kürdistan İslami Partisi (PİK) yöneticileri de ziyaret etti.

Ayrıca Kürdistan İslam Topluluğu (CİK), Demorkatik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Ezidi kurumlarından NAV-YEK, Şengal Diaspora Meclisi ile Asuri-Süryani halkının örgütleri de ziyaret ederek, tecride karşı direnişlere desteklerini sundular.

AVRUPALI SEÇİLMİŞLER TECRİDE KARŞI

Açlık grevinin başlaması ardından Avrupalı yüzlerce siyasetçinin tecride karşı tutumu da dikkate değer biçimdeydi. Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi onlarca parlamenter, destek amaçlı eylemler düzenlemişti.

Ayrıca Avrupalı çok sayıda sol, komünist ve ekolojist partilerin ulusal ve bölgesel milletvekilleri bulundukları alanda tecride karşı olduklarını ilan ettiler. Bunlar arasında Fransa’nın şu andaki en büyük sol partisi olan France Insoummise (Boyun Eğmeyen Fransa) yöneticisi ve milletvekili Jean-Luc Mélenchon ile onlarca sol parlamenter vardı. Mélenchon, konuyu birçok kez Ulusal Meclis’te gündeme getirirken, komünist senatörlerden Laurence Cohen, bizzat Strasbourg’a gelerek, direnişin yanında oldukları mesajını vermişti.

İsveç Sol Parti Milletvekili Momodou Malcolm Jallow ile Alman Sol Parti (Die Linke) Hamburg Eyalet Milletvekili Martin Dolzer de Strasbourg’daki direnişi yerinde destekleyenler arasındaydı.

BUGÜNKÜ ZİYARETLER

Eylemin 46’ıncı gününde ise Almanya, Fransa ve İsviçre’den onlarca Kürdistanlı Strasbourg’daydı. Bu ziyaretler oldukça duygusal anların yaşanmasına da yol açıyor. Bugün eylemi ziyaret eden Almanya Giessen Halk Meclisi Eşbaşkanı Hediye Acar, tutsaklar, siyasetçiler ve yurtseverlerin bedenlerini ortaya koyarak büyüttükleri direnişlerin Kürt halkının desteğini kazandığını vurgularken, buna karşı uluslararası toplumun sessiz kalmasına tepki gösterdi.

Bugün ayrıca Almanya’nın Bremen, Bodensee, İsviçre’nin Zürih ile Fransa’nın Alsace bölgesinden onlarca Kürdistanlı Strasbourg’da idi.