Süryanilerin 'HDP' demek için yüzlerce nedeni var

Mardinli Süryaniler 24 Haziran seçimlerinde HPD ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceklerini söylüyorlar. Süryaniler HDP’yi desteklemek için çok sayıda neden sıralıyorlar.

Mardinli Süryani Sami Akyol, tekçi zihniyete karşı olduğunu söylüyor. 24 Haziran seçimlerinde destekleyeceği parti de, cumhurbaşkanı adayı da belli.

Aykol, ‘’Tekçi zihniyete karşı olduğumdan, ben de bir Süryani olarak bu seçiminde hem Selahattin Demirtaş hem de HDP diyeceğim” diyor.

Bu ülkede dini ve ırkı ayrı olan insanların da yaşadığını hatırlatan Aykol şunları ekliyor: “Kendi kültürümüzü, kendi dinimizi yaşatmak istiyoruz. Ülkemizi tek bir insanın yönetmesini doğru bulmuyorum. Hukuk, ekonomi, ülke ve ülkede yaşayan halkların geleceği bir insana teslim edilmemelidir. Artık ülkemizin demokratikleşmesini istiyoruz. Özgür düşünceleri nedeniyle tutuklanan aydın insanlarımızın, siyasetçilerin, yazarların, gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Ülkemizin refah düzeyi ve ekonomisinin düzelmesini istiyoruz. Bu seçiminde HDP’ye kullanılacak her bir oy, ülkeyi demokratikleştirmeye götürecek, ülke demokratikleşir ise bütün halklar ve inançlar kazanacaktır. İşte bu yüzden Selahattin Demirtaş ve HDP diyorum. İnanıyorum ki bütün Süryanilerin de benim gibi düşünüyorlar. Bu seçimde HDP’nin kazanması için de elimden gelen bütün çalışmalarımı yürüteceğim’’

GABRİEL : ‘SÜRYANİ BİR KADIN OLARAK HDP DİYORUM’

Gayrimüslim olduklarından dolayı çok baskı ve acılara maruz kaldıklarını belirten Midyatlı Süryani vatandaş Diba Gabriel, demokrasi ve barış istediğini söylüyor. Bu nedenle HDP’yi desteklediğini belirten Gabriel, şöyle konuşuyor: “Yüz yıldır, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beridir, hâlâ çocuklarımıza yaşatılan acılarla sınanıyoruz. Hiç bir din adamımızın maaşı, statüsü olmadı şu ana kadar. Vergimizi veriyoruz ve çocuklarımızı askerliğe gönderiyoruz. Hiç unutmam ailemin bu dikta sisteminden gördüğü acıları. Bizlere yaşatılan acıların sayısını o kadar sayabilirim ki. Bu yaşatılanlar için Süryani bir kadın olarak 24 Haziran seçimlerinde Selahattin Demirtaş ve HDP diyeceğim ve HDP’nin barajı geçmesi için son dakikaya kadar mücadele vereceğim” diyor.

İLERİ : REJİM VE ŞERİATA KARŞI HDP DİYECEĞİM

Ali İleri ise çocukların ve gençlerin geleceği için HDP’ye oy vereceğini söylüyor. İleri, ‘’Türk vatandaşıyım ama etnik kimliğim Türk değil” diye başlarken, şunları ekliyor: “Mesleğim gereği neredeyse onlarca ülkeyi gezdim. Zamanında tek adam ile yürütülen Irak ve Suriye ülkelerinde, şeriat ile yönetilen Suudi Arabistan'da kimilerinin mağdur olduğu nice insanlara şahit oldum. Ülkemizde de AKP ile gelen antidemoratik rejim sisteminin başımıza getirdiği hali görmekteyiz. Bunun için, çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği için HDP diyorum. Bu seçiminde Selahattin Demirtaş ve HDP'ye oy verilmesi konusunda elimden geldiğince bütün insanlarımıza içeriğini anlatacağım ve anlaşılmasını sağlayacağım.”