Sur direnişi: Kazı çalışmalarında bir cenaze bulundu

Amed’in Sur ilçesinde 2015’teki özyönetim direnişi sırasında Türk devletinin katlettiği bir kişiye ait olduğu sanılan bir cenaze bulundu.

Welat Gazetesi’ne konuşan ve adını vermek istemeyen şirket çalışanı, Katolik Kilisesi ve Hasırlı Mescidi arasında bulunan alanda 5 Şubat günü yapılan kazı çalışmalarında “beyaz bir beze sarılı cenaze” bulduklarını belirtti.

Olay yerine gelen polislerin kendilerini bölgeden uzaklaştırdıklarını ifade eden şirket çalışanı, alanın çembere alındığını, Adli Tıp Kurumu ekiplerinin çağrıldığını ve iki saat sonra cenazenin polisler tarafından götürüldüğünü söyledi.

Cenazenin, Sur ilçesinde öz yönetim direnişine karşı 2 Aralık 2015’te devlet tarafından “sokağa çıkma yasağı” adı altında yapılan katliamlar sırasında yaşamını yitiren bir kişiye ait olduğu sanılıyor. Sur direnişi 106 gün sürmüştü.

Cenazenin kimlik tespiti henüz yapılmadı ancak çatışmaların devam ettiği 22 Ocak 2016’da yaşamını yitiren Hakan Arslan’ın cenazesinin Hasırlı Camisi’ne defnedildiği tahmin ediliyor.  Ailesi, beş yıldır çocuklarını cenazesini arıyor.

Cenazesini bulmak için onlarca kez Amed’e gelen ailenin yetkili kurumlara yaptığı başvurular reddedildi.