Suriye’ye müdahale tasarısı askıya alındı
Suriye’ye müdahale tasarısı askıya alındı
Suriye’ye müdahale tasarısı askıya alındı
ABD Başkanı Barack Obama’yı Suriye’ye silahlı bir müdahale konusunda yetkilendiren tasarının görüşülmesi Rusya tarafından kimyasal silahların denetiminin uluslararası güçlere devredilmesi önerisinin ardından ertelendi.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın Suriye’ye ‘kimyasal silahlarını uluslararası denetime açması yönündeki çağrısını memnuniyetle karşılayıp Şam’ın çağrıya olumlu yanıt vermesi durumunda, Suriye’ye askeri müdahale planlarını rafa kaldırabileceğini söyledi.
CNN televizyonunda yayınlanan bir programa konuk olan Obama, Rusya’nın çağrısından memnuniyet duyduğunu dile getirse de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bu çağrıya olumlu bir yanıt vereceğine dair şüpheleri olduğunu belirtti.
Obama, “Bu bizim ulusal güvenlik çıkarlarımız dâhilinde. Bunu askeri bir müdahale olmadan yapabilirsek, bu da benim ağırlıklı tercihim olur” diyerek silahlı müdahale seçeneğinde ısrarcı olmadığının sinyallerini verdi.
ABD’de siyasi çevreler Rusya’nın önerisinin Obama’nın yardımına yetiştiğini zira tasarının Kongrede büyük ihtimalle kabul edilmeyeceğini ifade ediyor. 433 üyeli Temsilciler Meclisinin 230 üyesi tasarıya karşı çıktıkları biliniyor.
Obama’nın açıklamaları Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Şam’a, kimyasal silah stoklarını uluslararası denetime açması ve daha sonra bunları imha etmesi yönündeki çağrısının hemen ardından geldi.
İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya’nın çağrısını “ileriye doğru bir adım” olarak nitelerken, bunun “dikkat dağıtma taktiği” olabileceğini de sözlerine ekledi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Esad’a plana ilişkin “hızlı, ciddi ve doğrulanabilir” taahhütlerde bulunması çağrısı yaptı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Moskova’nın önerisini “ilginç bir teklif” olarak niteleyip bu çağrıyı ‘gerçek eylemlerin takip etmesini’ umduğunu söyledi.