Bazı dinci basın yayın organlarının, Süryaniler ile Müslümanlar arasındaki kardeşlik baðlarına düşmanlık tohumları ekmeye çalıştıðını belirten Süryani Dernekler Federasyonu, “Beklentimiz tüm inanan, demokrat ve ilericilerin oluşturulmaya çalışılan bu düşmanlıða karşı tavır göstermesi ve karanlık tüm zihniyetlere dur demesidir” çaðrısında bulundu.
Saadet Partisi GÝK üyesi Doðan Bekin, Milli gazeteye yaptıðı açıklamada, “Büyük Ýsrail devletinin kurulması için yapılan çalışmaları herkes bilmektedir. Ancak bunu tamamlayacak bir başka önemli faktör de Güneydoðu’da Büyük Asur Devleti ile ilgili toprak satın alma ve toprakların el deðiştirme süreci başlayacaktır” diyerek, Süryanilere tapularının iade edilmesi düzenlemesine atıfta bulunmuştu. Haberdiyarbakir.com, sanliurfa.com gibi gazete ve haber portallarında da bu düzenlemeye ilişkin çarpıtıcı yazılar ve açıklamalar yer almıştı.
Süryani Dernekler Federasyonu da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. “Süryanileri Göçe Zorlayan Zihniyet Yeniden Ýş Başında” başlıðıyla yapılan açıklamada, yapılan düzenlemelerle Süryaniler’in yeniden kendi topraklarına dönüş umudunu da ortaya çıkardıðı belirtilerek, şöyle denildi:
“Birçok zorluða raðmen bazı Süryaniler bu umudu gerçekleştirmek için adım attılar. Ancak Süryaniler’in attıðı bu adımlar, karanlık zihniyet sahibi ve bütün yaşam kaynaðını düşmanlıklardan alanları yeniden harakete geçirdi. Son dönemlerde yeniden ortaya çıkan bir avuç karanlık zihniyetli insanın düşmanlık tohumları ekmesi düşündürücüdür. Bizi düşündüren ve korkutan şey ise bu karanlık zihiyetli şovenist-faşistlerin, kardeşliði temsil eden din maskesinin arkasına saklanmasıdır. Bizler semavi dinlerin birbirine düşman olmadıðına inanıyoruz.”
Son günlerde Milli gazete, haberdiyarbakir.com, sanliurfa.com, gibi gazete, haber portalı ve Saadet Partisi GÝK üyesi Doðan Bekin gibi kişilerin yazdıkları yazılarla dinler, inananlar ve etnik yapılar arasında düşmanlık tohumları ekilmeye çalışıldıðı uyarısında bulunulan açıklamada, şu çaðrıya yer verildi:
“Biz Hıristiyan ve Müslümanlar olarak bu topraklarda bin 300 yıldır bir arada kardeşçe yaşamaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Beklentimiz tüm inanan, demokrat ve ilericilerin oluşturulmaya çalışılan bu düşmanlıða karşı tavır göstermesi ve karanlık tüm zihniyetlere dur demesidir. Bu anlamda Süryani Dernekler Federasyonu olarak her türlü çabayı sarfedip, bu karanlık faşizan zihniyete karşı, dostluk ve kardeşliði egemen kılmaya çalışacaðız.”
ANF NEWS AGENCY