Sınırda önce vurdular, sonra da cenazesine el koydular

Sınırda önce vurdular, sonra da cenazesine el koydular

Federal Kürdistan Bölgesi sınırından Şemdinli’ye baðlı bir köye girişi yapmak isterken askerlerin yargısız infazının kurbanı olan Doðu Kürdistanlı Feredin Isamedari’nin cenazesine Ýran askerleri el koydu.

7 Haziran günü Federal Kürdistan Bölgesi sınırından Şemdinli'ye baðlı Yufkalı (Nirdoşe) Köyü'ne giriş yapmak isteyen bir grup kaçakçı, bölgedeki askerler tarafından tarandı.

Saldırıda yaralanan Doðu Kürdistanlı Feredin Isamedari isimli kişi ilk müdahalesi Şemdinli ve Yüksekova devlet hastanesinde yapılmış, durumu aðırlaşınca Van Eðitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Ýki gün sonra ise hayatını kaybetmişti.

Aile cenazeyi hastaneden alarak Ýran’a (Doðu Kürdistan’a) götürmek isterken, cenazeye Iran askerleri tarafından el konularak bilinmeyen bir yere götürüldüðü öðrenildi.

Kaçakçılıktan başka kendilerine geçim hakkı tanımayan baskıcı rejimler, her yıl onlarca kişiyi “kaçakçılık” yaptıkları gerekçesiyle katlediyor. Kaçakçılık yaptıkları gerekçesiyle Türk ve Ýran askerleri, herhangi bir cezaya konu olmadan sınır hattında insan öldürüyorlar.

ANF’nin kayıtlarına göre 2012 yılının başından bu yana en az 15 kişi Ýran rejimi tarafından Kuzey ve Doðu Kürdistan ile Güney ve Doðu Kürdistan sınırları arasında katletti. Ýnsan Hakları Derneði’nin yıllık raporuna göre 2011 yılı içerisinde Türkiye ile Ýran sınırında en az 16 kişi öldürülürken, 12 kişi de yalandı. Bu bilançoda Ýran rejiminin daha iç bölgelerdeki cinayetleri ile Türk rejiminin 28 Aralık’taki Roboski katliamı yer almıyor.

ANF bilançosuna göre 2011 yılının sadece son dokuz ayında 80’i aşkın kişi Türk ve Ýran askerleri tarafından öldürüldü, 60’ı da yaralandı. Ýran askerleri 2011’in son üç ayında 28 sivili katlederken, Türk rejimi yılın sonunda Roboski’de 34 sivili katletti.

2010 yılında Türk ve Ýran askerleri tarafından 68 kişi kaçakçılık yaptıkları gerekçesiyle öldürüldü, kaçakçılara ait yüzlerce hayvan da telef edilirken, eşyalarına da el konuldu. 2009 yılında ise 90 kişi sınır hattındaki yargısız infazların kurbanı oldu.